Πυξ Λαξ σε πέντε συναυλίες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Πυξ Λαξ επανενώνονται για πέντε μόνο συναυλίες σε ένα από τα μουσικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού. Με αφετηρία το Ολυμπιακό Στάδιο, την ερχόμενη Τετάρτη (13/7), οι παλιοί φίλοι ξανασυναντιούνται στη σκηνή, αφιερώνοντας την παράστασή τους στη μνήμη του πολυαγαπημένου φίλου, συνεργάτη και συνοδοιπόρου Μάνου Ξυδούς.

Το όνομά τους στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «με κλωτσιές και με μπουνιές» και αποδίδει τον τρόπο με τον οποίο εισέβαλαν οι ίδιοι στα ελληνικά μουσικά δεδομένα της εποχής. Πρόκειται για ένα ιστορικό συγκρότημα, το οποίο διέγραψε μια πορεία που έθεσε το στίγμα της στην ελληνική μουσική και δημιούργησε τη δική του σχολή, την οποία ακολουθούν πιστά πολλά συγκροτήματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Οι Πυξ Λαξ ιδρύθηκαν το 1989, όταν δύο παιδικοί φίλοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, έδωσαν ηχογραφημένα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδούς.

Πρωτοεμφανίστηκαν το 1990 με το «Τι άλλο να πεις πιο απλά», μ’ έναν ήχο πρωτότυπο μεταξύ του ροκ και του έντεχνου, δίνοντας φρέσκια πνοή στις παλιομοδίτικες ροκ συνταγές των ’80s. Το 1991 κυκλοφόρησε το «Ζόρικοι Καιροί» και το 1993 το «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί» με το τραγούδι «Ασ’ τη να λέει», με τον Βασίλη Καρρά, μια ανατρεπτική συνεργασία που ξάφνιασε με την πρωτοτυπία της. Οι Πυξ Λαξ προχώρησαν σε συνεργασίες με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Marc Almond, τον Eric Burdon και τον Στινγκ. Το τέλος ήρθε το 2004, όταν σε τηλεοπτική συνέντευξη ανακοίνωσαν ότι το συγκρότημα διαλύεται, θεωρώντας ότι ένας κύκλος είχε κλείσει. Εξι χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Πυξ Λαξ αποφάσισαν να έρθουν πάλι κοντά στους οπαδούς τους. Η ιδέα της επιστροφής ξεκίνησε από τον Μάνο Ξυδούς, που την εμπιστεύθηκε στον Νίκο Λώρη, βασικό συνεργάτη των Πυξ Λαξ, περίπου ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του Ξυδούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή