Ενας «χαμένος» Ντα Βίντσι στην Αγγλία

Ενας «χαμένος» Ντα Βίντσι στην Αγγλία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας μόλις εξασφάλισε το «αστέρι» μιας έκθεσης που προγραμματίζει να εγκαινιάσει στις 9 Νοεμβρίου, με τίτλο: «Leonardo da Vinci: Painter of the Court of Milan». Ο λόγος για ένα «νέο» έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι: το «Salvador Mundi» ή «Σωτήρας του Κόσμου», που αυτή την περίοδο εκτίθεται στο Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης. Το έργο δημιουργήθηκε γύρω στο 1500 και απεικονίζει τη μορφή του Χριστού να ευλογεί με το ένα χέρι και να κρατά μια γυάλινη σφαίρα με το άλλο. Και ενώ η ύπαρξή του ήταν γνωστή, οι ειδικοί θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα πως το έργο είχε χαθεί ή καταστραφεί. Το πιστοποιημένο πια έργο ανήκε κάποτε στη συλλογή του βασιλιά Καρόλου Α΄, στης οποίας τα αρχεία βρίσκεται καταγεγραμμένο από το 1649. Και αφού το 1958, το έργο δημοπρατήθηκε και πωλήθηκε έναντι 45 λιρών, το 2005 βρέθηκε στην ιδιοκτησία ενός αμερικανικού συνεταιρισμού εμπόρων τέχνης και σήμερα, έπειτα από εκτενή έργα συντήρησης, και πιστοποιημένο ως γνήσιο έργο του ντα Βίντσι, η αξία του ανέρχεται στα 120 εκατ. λίρες.

Και ανακάλυψη Μικελάντζελο

Ενα άλλο βρετανικό μουσείο έχει αναλάβει τη φύλαξη μιας εξίσου ενδιαφέρουσας ανακάλυψης: το Ashmolean της Οξφόρδης υποδέχθηκε στη συλλογή του ένα «χαμένο» Μικελάντζελο. Ο πίνακας απεικονίζει τη σταύρωση και κοσμούσε μέχρι τώρα το Campion Hall, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Αντόνιο Φορτσελίνο, συγγραφέας του βιβλίου «The Lost Michelangelos», ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι το έργο είναι του Μικελάντζελο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή