Η Γλυκερία στο Φεστιβάλ Τζαζ της Κωνσταντινούπολης

Η Γλυκερία στο Φεστιβάλ Τζαζ της Κωνσταντινούπολης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. Κατ’ εξοχήν λαϊκή ερμηνεύτρια με συνεργασίες ενδιαφέρουσες, αν και δεν ευτύχησε πάντα στο ρεπερτόριό της, η Γλυκερία είναι μια τραγουδίστρια ξεχωριστή. Εχει συνεργαστεί με ιδιαίτερες φωνές, όπως η Νατάσα Ατλας, αλλά και μουσικούς σαν τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ καθώς και εκπροσώπους της ισραηλινής σκηνής στην οποία η ίδια χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.

Επιλογή Χαβιέρ Λιμόν

Η Γλυκερία ανήκει στην εμπροσθοφυλακή των γυναικείων φωνών της Μεσογείου, που συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες επιρροές. Η συμμετοχή της στο 18ο Istanbul Jazz Festival (μια διοργάνωση-θεσμός χρόνια τώρα) και μάλιστα σε μια συναυλία με τίτλο «Mujeres de Agua – Οι γυναίκες του Νερού», η οποία είναι βασισμένη σε φωνές των γυναικών της Μεσογείου, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες των τελευταίων χρόνων.

Κυρίως γιατί θα συναντηθεί -στο υπαίθριο θέατρο Harbiye Cemil Topuzlu στην Κωνσταντινούπολη- με άλλες συναρπαστικές φωνές των γυναικών της Μεσογείου, που επέλεξε, μάλιστα, ο βραβευμένος με Grammy Ισπανός συνθέτης, παραγωγός και φλαμένκο κιθαρίστας, Χαβιέρ Λιμόν. Ενας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Ισπανίας, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη για την έκδοση «Και τα μάτια κι η καρδιά» που έγινε στη Μαδρίτη.

Μεσογειακές παραδόσεις

Στο τζαζ φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης εκτός από τη Γλυκερία θα εμφανιστούν η Μπούικα, επίσης εξαιρετική περίπτωση ερμηνεύτριας, η Αϊνούρ Ντογάν, από τις ισχυρές φωνές της Τουρκίας, και η Ρίτα από το Ισραήλ. Μία και μία όλες όσες θα συμμετέχουν, θα δέσουν -την ερχόμενη Παρασκευή- διαφορετικά ακούσματα της πατρίδας τους με παραδόσεις άλλων μεσογειακών χωρών, προβάλλοντας τη λαϊκότητα του κοσμοπολιτισμού. Θυμίζουμε ότι η κουρδικής καταγωγής Ντογάν είναι γνωστή από το ντοκιμαντέρ του Φατίχ Ακίν «Ο ήχος της πόλης» για τα πολλά και ετερόκλητα μουσικά πρόσωπα της Κωνσταντινούπολης.

Να μια διοργάνωση που θα είχε ιδιαίτερη απήχηση και στο ελληνικό κοινό, το οποίο συχνά τα καλοκαίρια είναι αναγκασμένο να αρκείται σε κοινοτοπίες και προγράμματα χωρίς καμία έκπληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή