Αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία στην «Α΄ Εθνική»

Αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία στην «Α΄ Εθνική»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε 16 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας, έτσι ώστε να ενταχθούν στην ανώτατη κατηγορία «Α1», ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζονται οι υποδομές σε ακόμα 149 χώρους ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με τη γ. γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η Ακρόπολη, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Κνωσός, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΠΟΤ όσον αφορά το τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης, που εξήγγειλε ο υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο χαρακτηρισμός «Α1», που προϋποθέτει την παροχή όλων των «βασικών, επιθυμητών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τον επισκέπτη» -από εγκαταστάσεις υγιεινής με προσβάσεις για ΑΜΕΑ και αυτόματους πωλητές νερού μέχρι συστήματα αυτόματης ξενάγησης- προς το παρόν δεν αντιστοιχεί σε κανέναν ελληνικό αρχαιολογικό χώρο. Ενδεικτικά, η Ακρόπολη, η Κνωσός και η Επίδαυρος χαρακτηρίζονται Α3, ενώ στην κατηγορία Α2 υπάγονται μόνο 19 χώροι και μουσεία, μεταξύ των οποίων το ΕΑΜ.

Οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος οφείλονται κυρίως στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανάθεση έργων υψηλού προϋπολογισμού, η οποία πλέον γίνεται αυστηρά μέσω δημοσίων ή διεθνών διαγωνισμών, διευκρινίζει η κ. Μενδώνη. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, ξεκινώντας με την παράδοση των ενημερωτικών φυλλαδίων σε 169 χώρους μέσα στον Ιούλιο. Επεται η τοποθέτηση πινακίδων, η έκδοση επίσημων οδηγών και το τύπωμα εντύπων σε σύστημα μπράιγ με τη συνεργασία του Φάρου Τυφλών, ενώ άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία ψηφιακών διαδρομών ξενάγησης στους 20 χώρους με τη χρήση κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς.

Επιπλέον, το νέο Δ. Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, υπό την προεδρία της Μάρθας Σημαντώνη, αναλαμβάνει να διευθετήσει το ζήτημα της τοποθέτησης αυτόματων πωλητών εισιτηρίων σε 30 χώρους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όπως επίσης και της προσαρμογής των τιμών εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους «με τη λογική του ενιαίου εισιτηρίου», τονίζει η κ. Μενδώνη.

Καθοριστικός παράγοντας στην αναβάθμιση μουσείων και μνημείων είναι η συμβολή της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των κλάδων που βιοπορίζονται από τον τουρισμό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει ήδη στη Σπιναλόγκα, όπου μία ομάδα νέων επιχειρηματιών έχει δεσμευτεί να στηρίξει οικονομικά το έργο της μετατροπής του αρχαιολογικού χώρου σε Α1 κατηγορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή