Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για τα μουσεία

Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για τα μουσεία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΑ. Για «απαξίωση των δημόσιων μουσείων» και υποταγή τους «στη λογική της εκποίησης» κατηγορεί την ελληνική πολιτεία ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, o οποίος προγραμματίζει μία σειρά ενεργειών για τη δημοσιοποίηση του ζητήματος. Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιγραφικό Μουσείο, εκπρόσωποι του ΣΕΑ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που πλήττουν τα μουσεία της χώρας, με κυριότερα την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, καθώς και άλλου είδους «δεινά», όπως η παράδοση του περιβάλλοντος χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «στη διακίνηση ναρκωτικών». Παράλληλα, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στα μουσεία καταβάλλουν προσπάθειες για την προβολή των εκθεμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς με ό, τι μέσα διαθέτουν, διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ. ά.

«Το δημόσιο μουσείο δεν είναι απλώς μια ταμειακή μηχανή» υποστήριξε η πρόεδρος του συλλόγου, Δέσποινα Κουτσούμπα. «Κανένα μουσείο στον κόσμο -ακόμη και τα πιο προβεβλημένα- δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδά του από τα έσοδα των εισιτηρίων και του πωλητηρίου, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του, της επικοινωνιακής του πολιτικής ή της εφευρετικότητας των επικεφαλής του», πρόσθεσε. Μερικά ερωτήματα του ΣΕΑ προς την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ σχετίζονται με τη μη έγκαιρη πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού «όταν το πρόβλημα των κλειστών αιθουσών ήταν γνωστό από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς», καθώς και τη μη διεκδίκηση επιστροφής των κονδυλίων για «τα ηλεκτρονικά πωλητήρια που ανατέθηκαν μέσω του ΟΠΕΠ Α. Ε. στη Siemens». Για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα «Μουσεία και κρίση: ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν», με παράλληλες εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή