ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια τον τελευταίο καιρό στο Πάρκο Τρίτση. Είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην Αθήνα με έκταση 1.200 στρέμματα, 220 λιγότερα από το Hyde Park του Λονδίνου. Πολλοί Αθηναίοι αγνοούμε και την ύπαρξή του. Σίγουρα δυσκολευόμαστε να το εντοπίσουμε ανάμεσα στο Ιλιον και τους Αγίους Αναργύρους, στο δυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου.

Το πάρκο πέρασε μια μακρά περίοδο παρακμής και απαξίωσης, τα ίχνη της οποίας είναι εμφανή μέχρι και σήμερα. Η κεντρική είσοδος είναι ένα σκουριασμένο μνημείο της δεκαετίας του ’80, ενώ προβληματική, για να το πούμε ευγενικά, είναι και η αισθητική της σήμανσης. Αλλά δεν πρέπει να μένουμε σε όσα θυμίζουν τα… παλιά. Οι τελευταίες δύο διοικήσεις έχουν αναλάβει το έργο της «ολικής επαναφοράς» με συγκεκριμένα έργα υποδομής και φυτεύσεις. Το Πάρκο Τρίτση δεν είναι ένας κλασικός αστικός κήπος με γκαζόν και δέντρα, αλλά ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του περιλαμβάνει έξι όμορφες τεχνητές λίμνες, οι οποίες αγκαλιάζονται από καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργειες που σφύζουν από ζωή, ιδιαίτερα κατά τη μετανάστευση των πουλιών, οπωροφόρα, φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και θάμνους. Στο οικοσύστημα αυτό φωλιάζουν 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι.

Βάση, εδώ, διαθέτει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που μαζί με τους εθελοντές του πάρκου πρωταγωνιστούν στη νέα αυτή φάση αναγέννησης. Εντός του πάρκου θα βρείτε, ανάμεσα σε άλλα το Natura Shop, μια αγορά βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, το οικολογικό Βιβλιοπωλείο της Γης, ένα καφενείο, μια καφετέρια και μια ταβέρνα. Στο πάρκο υπάρχουν πάγκοι για πικ νικ, ενώ αναμένεται η λειτουργία εταιρείας ενοικίασης ποδηλάτων. Πρόσβαση από Αττική Οδό και με τον προαστιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή