Σε πρωτο πλανο…

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Αλέξη Πανσέληνου. Τίτλος του «Σκοτεινές επιγραφές» και θα στεγαστεί εκδοτικά στον νέο του εκδοτικό οίκο, το Μεταίχμιο. Το μυθιστόρημα καταπιάνεται με μια μυστήρια επιγραφή που βρέθηκε στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, παρακολουθούμε μια πόλη σε παράκρουση, αλλά και τους εφιάλτες ενός ερασιτέχνη ζωγράφου, ο οποίος ψάχνει μέσα από το νόημα της επιγραφής να ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη. Ηδη, πάντως, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί ένα παλαιότερο μυθιστόρημά του: «Ζαΐδα ή η καμήλα στα χιόνια».

…Νέο διοικητικό συμβούλιο για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών (ΕΚΕΜΕΛ). Μέλη του είναι οι: Τίτος Πατρίκιος, Λίζυ Τσιριμώκου, Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Εφη Γιαννοπούλου. Καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. θα ασκεί η Κατερίνα Σχινά. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το πρόγραμμα σεμιναρίων και συναντήσεων στο Σπίτι της Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ, στις Λεύκες Πάρου. Ο Ιούλιος φιλοξενεί σεμινάρια λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντιστρόφως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Τον Αύγουστο έχει προγραμματιστεί σεμινάριο μετάφρασης από τα ελληνικά στα καταλανικά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο RamonLlull της Βαρκελώνης. Οσο για τον Σεπτέμβριο, έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια από τα γερμανικά στα ελληνικά και αντιστρόφως, καθώς και διαβαλκανικό σεμινάριο μετάφρασης.

…Δέκα χρόνια πριν, γνωρίσαμε στην Ελλάδα τον Ιρβιν Γιάλομ και το βιβλίο του «Οταν έκλαψε ο Νίτσε», που έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σύγχρονα αναγνώσματα. Οι εκδόσεις Αγρα, απ’ όπου κυκλοφορούν τα βιβλία του, το επανεκδίδουν σε νέα πολυτελή έκδοση (με σκληρό εξώφυλλο, κουβερτούρα και σελιδοδείκτη). Η νέα αυτή επετειακή έκδοση περιέχει επίμετρο του συγγραφέα, αλλά και δύο επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι η φαντασιακή συνάντηση που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας μεταξύ Νίτσε, Μπρόιερ και του νεαρού Φρόιντ θα μπορούσε να έχει γίνει πραγματικά. Το δώρο των εκδόσεων Αγρα προς τους αναγνώστες είναι ότι η πολυτελής έκδοση έχει την ίδια τιμή με εκείνη που έχει μαλακό εξώφυλλο.

…Ανακοινώθηκε το όνομα του διαδόχου της Ευφροσύνης Δοξιάδη στο «τιμόνι» της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τον Γεώργιο Δ. Παπανδρέου, που αναλαμβάνει καθήκοντα νέου προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της «Τεχνόπολις». Δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης είναι εκλεγμένος στο Δήμο Αθηναίων για τρίτη συνεχή φορά και έχει διατελέσει διαμερισματικός σύμβουλος (2003-2010) και αντιπρόεδρος του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος (2009-2010).

…Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Τζορτζ Χάρισον με ή χωρίς τους Μπιτλς ανακοίνωσε το HBO ότι θα αρχίσει να προβάλλεται από το φθινόπωρο (σε δύο μέρη) και μάλιστα με την υπογραφή του Μάρτιν Σκορσέζε. Την παραγωγή συνυπογράφει η χήρα του Τζορτζ Χάρισον, Ολίβια, σε ένα φιλμ που αποκαλύπτει ιδιωτικά ταινιάκια και συνεντεύξεις με τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ. Ο Σκορσέζε έχει σκηνοθετήσει και το ντοκιμαντέρ για τους Ρόλινγκ Στόουνς, «Shine a light». Τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ; «Living in the material world». Αντε, και στη Μαντόνα…

…Η πρώτη έξοδος στην Ευρώπη της κινηματογραφικής «Αραβικής άνοιξης» έγινε στην Κέρκυρα, αυτήν την εβδομάδα. Είκοσι ένα σχέδια για ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με έμφαση στη Μέση Ανατολή, φιλοξένησε φέτος η γόνιμη και αποδοτική συνάντηση του διεθνούς εκπαιδευτικού ινστιτούτου, StoryDoc 2011, που ολοκληρώθηκε χθες. Σκηνοθέτες και παραγωγοί από την Αίγυπτο, τη Συρία, τον Λίβανο, την Αλγερία, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους τους από την Ευρώπη και την Αμερική. Το θέμα που απασχόλησε το εργαστήρι του StoryDoc 2011 ήταν η αραβική εξέγερση και οι συνέπειές της στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Από τις δουλειές που διακρίθηκαν ήταν της Αιγύπτιας Τζασμίνα Μετγουαλί με προσωρινό τίτλο «The Egypt and the Arab Spring», που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή