Ατζέντα

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ

Δύο βραδιές στο Ηρώδειο με την Γκιλέμ

Δύο βραδιές στο Ηρώδειο, στις 19 και 20 Ιουλίου, θα συντροφεύσει τους Αθηναίους η τέχνη της Συλβί Γκιλέμ. Τίτλος της παράστασης, με την οποία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών είναι «6.000 μίλια μακριά» και τις χορογραφίες υπογράφουν οι Ματς Εκ, Ουίλιαμ Φορσάιθ και Γίρζι Κύλιαν. Τέσσερα μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού, με κοινή αφετηρία για όλους το κλασικό μπαλέτο και την ανάγκη να το «μεταφέρουν» στις σύγχρονες ανάγκες έκφρασης του χορού. Σχεδόν 20 χρόνια μετά το θρυλικό In the Middle, Somwhat Elevated, ο Ουίλιαμ Φορσάιθ χορογραφεί ένα καινούργιο ντουέτο για τη Συλβί Γκιλέμ με τίτλο Rearray και ο Ματς Εκ, μετά τη συνεργασία τους στα έργα Wet Woman και Smoke, δημιούργησε για την Γκιλέμ το νέο σόλο με τίτλο Bye. Η βραδιά συμπληρώνεται με το ντουέτο του Γίρζι Κύλιαν με τους Aurelie Cayla και Kenta Κojiri.

Η Συλβί Γκιλέμ γεννήθηκε στο Παρίσι και ξεκίνησε την πορεία της ως γυμνάστρια με ολυμπιακές φιλοδοξίες. Εγινε μέλος του Μπαλέτου του Παρισιού σε ηλικία 16 χρόνων και το 1984, σε ηλικία 19 ετών, μόλις έγινε πρίμα μπαλαρίνα, ο Νουρέγιεφ την αναγόρευσε etoile, χορεύτρια σταρ. Εναρξη στις 9 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ

Ονειρο στο κύμα

Μ’ ένα εμβληματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ολοκληρώνονται οι θεατρικοί μονόλογοι στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 18, 19 και 20 Ιουλίου, στον Χώρο Ε της Πειραιώς 260, ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ρόλο του νεαρού βοσκού που ερωτεύεται τη Μοσχούλα. Μαζί του οι Καλλιόπη Σίμου και Μιχ. Θεοφάνους. Στις 19 και 20/7 οι παραστάσεις θα είναι δύο, στις 9 και 11 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Τo Τρένο στο Ρουφ

«Τραπεζάκια» έξω και αυτό το καλοκαίρι στο «Τρένο στο Ρουφ» (οδός Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 210-52.98.922) στη δροσερή αποβάθρα δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου καθημερινά -πλην Κυριακής- φιλοξενούνται μουσικά live, θεατρικά χάπενινγκ και εικαστικά δρώμενα. Ηδη εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση του Γιάννη Καβαλάρη με τίτλο «Τροχιά σταθερή». Πρόκειται για μία εγκατάσταση in situ, η οποία πραγματεύεται την έννοια του ταξιδιού. Για τη δημιουργία του έργου χρησιμοποιήθηκαν βιομηχανικά υλικά, όπως ρητίνες, ακρυλικές μεμβράνες και μεταλλικές συναρμογές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου (Δευτέρα – Σάββατο 19.30 – 22.30).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ομάδα Pequod: «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;»

«Υπόθεση εργασίας» έχει τίτλο η παράσταση που ξεκίνησε από τις 14 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή. Η ομάδα Pequod εξετάζει ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της εποχής: το θέμα «Εργασία». Αντλούν υλικό από άρθρα, από αληθινές εμπειρίες εργαζομένων και στήνουν μια παράσταση που άξονάς της είναι το διαχρονικό ερώτημα: «Εργάζομαι, άρα υπάρχω;». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, τη δραματουργική επεξεργασία ο συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Μαγιού Τρικεριώτη. Παίζουν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Γεωργαλάς, Γιάννης Κλίνης, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Αγγελική Μαρίνου, Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Φιντέλ Ταλαμπούκας. Το όνομα της ομάδας Pequod είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ». Διάρκεια: 1 και 45 λεπτά.

ΤΑΝΓΚΟ

Στον Λυκαβηττό

Πώς τα πάτε με το τανγκό; Ευκαιρία να το διαπιστώσετε την ερχόμενη Δευτέρα, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, όπου το Tango Azul μας υπόσχεται μία βραδιά με πάθος και στυλ. Επί σκηνής θα χορέψουν αυθεντικό αργεντίνικο ταγκό κι εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε, οι πιο τολμηροί κοντά τους. Μικρές ερωτικές ιστορίες, σαν προσωπικές αφηγήσεις, από 12 χορευτές θα ξετυλιχθούν μέσα στη ζεστή αθηναϊκή νύχτα και θα αφήσουν υποσχέσεις… Οι έως 25 και οι άνω των 65 θα πληρώσουν 20 ευρώ είσοδο, οι υπόλοιποι 30 ή 40 ευρώ. Η μουσική θα είναι ζωντανή με ορχήστρα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μια απρόβλεπτη μουσική συνάντηση

Για πρώτη φορά θα εμφανιστούν μαζί στη σκηνή, και μάλιστα στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, η Δήμητρα Γαλάνη και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Raining Pleasure, Βασιλικός. Σήμερα είναι η δεύτερη εμφάνισή τους στο θεατράκι της Μικρής Επιδαύρου και υπόσχονται μια απρόβλεπτη μουσική «συνομιλία», όπου θα «αναδομήσει» ο ένας το ρεπερτόριο του άλλου, ενώ οι μουσικές τους θα συναντηθούν έξω από τη γλώσσα και πέρα από την εποχή.

Περίπου 40 χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή η Δήμητρα Γαλάνη, έχει τραγουδήσει μεγάλα τραγούδια μεγάλων συνθετών. Ο Βασιλικός μετράει 20 χρόνια καριέρας με τους Raining Pleasure και τραγουδούσε στα αγγλικά.

Το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου βρίσκει φέτος το προφίλ που αναζητούσε τόσα χρόνια. Είναι ο ιδανικός τόπος για μουσικές συναντήσεις. Στις 9.30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Ξενάγηση – ομιλία της Jose Teunissen στην έκθεση «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα», αύριο Κυριακή, ώρα 13.00 στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

– Η εκδήλωση για το βιβλίο της Γαλάτειας Ριζιώτη «Μπαρ Ταρ» (εκδ. Κέδρος) που είχε προγραμματιστεί για απόψε στο θέατρο «Συν κάτι» (Μεθώνης 46, Εξάρχεια) αναβάλλεται γιατί ο χώρος δέχθηκε επίθεση αγνώστων.

– Αν βρεθείτε τη Δευτέρα 25/7 στην Πάτρα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα διευθύνει τη 12μελή ορχήστρα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης. Στις 9 μ. μ. στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας.

– Περφόρμανς του Πέρη Μιχαηλίδη στο beton7 Gallery (Πύδνας 7, Βοτανικός) τη Δευτέρα και την Τρίτη, 18 και 19 Ιουλίου. Στις 8.30 μ. μ. Είσοδος ελεύθερη.

-Τη Δευτέρα 18/7 στον νέο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) παρουσιάζεται το βιβλίο του Γρηγόρη Βασδέκη «Θείο δράμα και μητριαρχία στην Οδύσσεια». Στις 9 μ. μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Συνάντηση ΙΙΙ»

Δεκατρείς σύγχρονοι Ελληνες ζωγράφοι εκθέτουν από κοινού έργα τους στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Συνάντηση ΙΙΙ». Η έκθεση παρουσιάζεται στον Χώρο Τέχνης «24» (Σπευσίππου 18, τηλ 210-72.17.897) έως 30 Ιουλίου και περιλαμβάνει δημιουργίες των εικαστικών καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά): Δάφνης Αγγελίδου, Μαριλίτσας Βλαχάκη, Ανδρέα Γεωργιάδη, Μαρίας Γιαννίκου, Αλέκου Κυραρίνη, Χριστόφορου Κατσαδιώτη, Βαρβάρας Λιακουνάκου, Τάσου Μαντζαβίνου, Ελένης Μιχαλακοπούλου, Βάλλυς Νομίδου, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σιαφάκα και Αντώνη Στάβερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή