«Μήδεια», μια διαφορετική ηθική

«Μήδεια», μια διαφορετική ηθική

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Η τρίτη εβδομάδα των Επιδαυρίων ολοκληρώνεται με τη σημερινή δεύτερη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου και τους «Σκηνοβάτες», σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Σταμάτη Φασουλή. Από αύριο στην Επίδαυρο θα εγκατασταθούν οι συντελεστές του Απλού Θεάτρου οι οποίοι στις 22 και 23 Ιουλίου θα παρουσιάσουν στο Αρχαίο Θέατρο τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, μια από τις πιο δημοφιλείς αρχαίες τραγωδίες. Ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας έχει πολλούς συμμάχους σ’ αυτή την παράσταση.

Πρώτα πρώτα τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, αλλά και τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου. Στη σκηνή τούς ρόλους των ηρώων της τραγωδίας θα ερμηνεύσουν μερικοί από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους ηθοποιούς: Μήδεια η Αμαλία Μουτούση, Ιάσονας ο Χρήστος Λούλης, Κρέων ο Αρης Λεμπεσόπουλος, Αγγελος ο Δημήτρης Ημελλος, Αιγέας ο Γιάννης Νταλιάνης, παιδαγωγός η Θέμις Πάνου, τροφός η Μαρία Καλλιμάνη. Στους ρόλους των δύο παιδιών της Μήδειας, οι Γιώργος και Κωνσταντίνος Κοσμίδης.

Ο μύθος της Μήδειας

Η δράση της τραγωδίας εκτυλίσσεται στην Κόρινθο. Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, βοήθησε τον αρχηγό της αργοναυτικής εκστρατείας Ιάσονα να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας, τον ερωτεύτηκε και τον ακολούθησε στην Κόρινθο. Εζησαν για λίγο καιρό ευτυχισμένοι, αλλά ο βασιλιάς Κρέων έδωσε στον Ιάσονα για σύζυγό του την κόρη του και εξόρισε τη Μήδεια.

Εκείνη καταφέρνει να αποσπάσει παράταση μιας μέρας στην παραμονή της και καταστρώνει την εκδίκησή της: συναντάει τον περαστικό από την Κόρινθο βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, του εξιστορεί τα βάσανά της και της υπόσχεται ότι θα της δώσει καταφύγιο στην Αθήνα. Εχοντας πια βρει στέγη και καταφύγιο, η Μήδεια βάζει σ’ εφαρμογή το σχέδιό της. Ποτίζει με δηλητήριο φορέματα και κοσμήματα και τα στέλνει με τα παιδιά της δώρο στην αντίζηλό της, η οποία μόλις τα φόρεσε πέθανε μέσα σε φριχτούς πόνους. Την ίδια τύχη είχε και ο πατέρας της, ο Κρέων, που έσπευσε να την αγκαλιάσει. Αμέσως μετά, ως κορυφαία πράξη εκδίκησης προς τον επίορκο Ιάσονα, σκοτώνει τα παιδιά της και εγκαταλείπει την πόλη με το φτερωτό άρμα του Ηλιου. Η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που ζει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, θεωρείται ξένη, βάρβαρη, αλλά δεν υποτάσσεται στη μοίρα της και φτάνει στα άκρα τυφλωμένη από το συναίσθημα της αδικίας, της προσβολής και της ζήλιας. Μια γυναίκα που λειτουργεί παρορμητικά και υπερασπίζεται μια διαφορετική τάξη πραγμάτων, μια διαφορετική ηθική.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και διαρκεί δύο ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή