Εμείς οι ίδιοι καταστρέψαμε τον τόπο μας

Εμείς οι ίδιοι καταστρέψαμε τον τόπο μας

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχετε δει τους The Burger Project λάιβ, θα έχετε διαμορφώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το γκρουπ που παίζει αποκλειστικά διασκευές, τέσσερα αγόρια με διαφορετικά κοστούμια-ρόλους κάθε φορά, που δεν αποκαλύπτουν την αληθινή τους ταυτότητα και κυρίως δεν ξέρεις πότε μιλούν σοβαρά, πότε ειρωνεύονται, γιατί αυτοσαρκάζονται διαρκώς. Συστήνονται με τα ψευδώνυμά τους. Ο Al the Χ-Κing, κιθαρίστας και τραγουδιστής, ο Cosmic Communist, στα keyboards και τα φωνητικά, ο General ConZou, στο κοντραμπάσο και στα φωνητικά, ο Mosch Holiday, ντραμς και φωνητικά, είναι ο «εφιάλτης» του δημοσιογράφου.

Δεν ξέρεις ποτέ πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτά που λένε. Συστήνονται ως Μπέργκερ Πρότζεκτ, για πλάκα, στις αφίσες τους, δεν πλασάρονται σαν μια ακόμη τζαζ μπάντα του δρόμου, έχουν και δισκογραφική (τη Sony). Παίζουν με μουσικές αναμνήσεις διαφορετικών γενιών, είναι ροκ, πανκ, ντίσκο, κάντρι, τζαζ, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, οι Burger Project έχουν το μοναδικό ταλέντο να κάνουν αγνώριστα εξαιρετικά οικεία κομμάτια καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπως οι Led Zeppelin, ο Ιγκι Ποπ, οι Doors, οι Queen, ο Αλις Κούπερ, ο Πρινς, ο Τζόνι Κας, οι Ramones… Και ζουν στην Αθήνα. Οπως είναι και ο ειρωνικός τίτλος του πρώτου τους cd («We live in Athens»).

– «Θα αντιλαλήσουν οι διπλοπενιές» ακούμε στο διαφημιστικό σποτ για την επόμενη συναυλία σας… Τι ακριβώς θα ακούσουμε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι;

– Το θέμα δεν είναι μόνο να ακούσετε, αλλά και να δείτε, να γελάσετε, να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να αγκαλιαστείτε, να φιληθείτε, να βγάλετε τα ρούχα σας και τέλος πάντων να ενταχθείτε στο χαρούμενο πανηγύρι που στήνουμε κάθε φορά. «Ελα να νιώσεις πώς είν’ η ζωή» λέει το άσμα και προφανώς εννοεί την ευχάριστη πλευρά της ζωής. Οι διπλοπενιές, λοιπόν, έχουν σκοπό την ανάταση του ηθικού κι επομένως την αισιοδοξία. Δίχως αυτή ο κόσμος θα έμενε στάσιμος και γκρίζος.

– Γιατί μόνο διασκευές;

– Οι διασκευές είναι ένας απλός τρόπος για να στήσεις ένα πάρτι, όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Η ιδιαιτερότητα στο Burger Project είναι ότι δεν κάνουμε απλές επανεκτελέσεις των κομματιών αλλά πραγματικές μεταλλάξεις, σε σημείο πολλές φορές να αναγνωρίζεις το κομμάτι μόνο και μόνο από τους στίχους. Ετσι, ο ακροατής είναι σαν να ακούει ένα καινούργιο πρωτότυπο κομμάτι, που όμως ήδη το ξέρει και μπορεί να το τραγουδήσει.

– Διασκευάζετε από Queen μέχρι Τζόνι Κας και από Αλις Κούπερ μέχρι Led Zeppelin και Τσιτσάνη. Ποια γκρουπ ή τραγουδιστές δεν θα μπαίνατε καν στη διαδικασία να βάλετε στην playlist του γκρουπ;

– Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, γιατί ακόμα και τα πιο κακά κομμάτια μπορεί να εμπεριέχουν αυτήν τη μικρή μαγική σπίθα που θα μας δώσει έμπνευση για να ανάψουμε μια μεγάλη φωτιά που θα μας ζεστάνει. Εξάλλου, πολλές φορές προτιμάμε να διασκευάζουμε κομμάτια που μισούμε ακριβώς γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα -και το δικαίωμα- να τα μασκαρέψουμε με τον πιο κωμικό τρόπο.

– Πώς λειτουργείτε ως ομάδα; Στη σκηνή και εκτός; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις, για παράδειγμα, για τις συναυλίες, τα οικονομικά, την επικοινωνία και προώθηση, πέρα από τη δισκογραφική σας;

– Λειτουργούμε δίχως ιεραρχίες και αναθέσεις υποχρεώσεων. Ο καθείς κάνει ό,τι τον φωτίσει ο καλός Θεούλης και ό,τι νιώθει την εκάστοτε στιγμή. Είναι μια απλή ντανταϊστική μέθοδος, ώστε να αποφύγουμε τις τριβές μεταξύ μας, το άγχος και την παχυσαρκία.

– Κοστούμια-ρόλοι. Ψευδώνυμα. Πόσο άνετα νιώθετε με την έκθεσή σας στο κοινό; Και πόσο προφυλαγμένοι; 

– Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε δημιουργικό, συναισθηματικό και πνευματικό αδιέξοδο και παρακολουθούμε εβδομαδιαίες ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με στόχο να μπορέσουμε να αντικρίσουμε, να αγγίξουμε και να αποδεχτούμε τις σκοτεινές πτυχές των χαρακτήρων μας. Τα κοστούμια και οι ρόλοι είναι ένα προσωρινό παιχνιδάκι που μας πρότεινε ο ψυχοθεραπευτής μας για να αποφύγουμε τις κρίσεις πανικού. Μετά βλέπουμε…

– Το χειρότερο σχόλιο μέχρι σήμερα;

– Είμαστε τόσο αναίσθητοι και ψωνάρες, που δεν έχουμε ακούσει ακόμη κάτι που να έχει καταφέρει να θίξει τον εγωισμό μας.

– Αγανακτισμένοι. Τι σας κάνει να αγανακτείτε σήμερα;

– Το πρώτο πράγμα που μας αγανακτεί είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που θα μπορούσε να τα έχει όλα και να ήταν ένας παράδεισος επί Γης, κι αντ’ αυτού εμείς οι ίδιοι καταστρέψαμε χωρίς λόγο τον τόπο αυτό και τους εαυτούς μας. Μετά από αυτό διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος όλος είναι ένας παρανοϊκός αυτοκαταστροφικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι το ανθρώπινο είδος απλώς βγήκε ελαττωματικό. Ελπίζουμε σε μια εν καιρώ βελτίωσή του και αποκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης.

– Τι περιλαμβάνει το Burger Project; Φτιάξατε και κόμιξ. Ποιο είναι το στόρι; 

– Εκτός από τις συναυλίες-πάρτι προέκυψαν κι άλλες περιφερειακές «δράσεις-δημιουργικές εργασίες» όπως τα διάφορα χιουμοριστικά -και όχι μόνο- βιντεάκια που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ, αλλά και το κόμιξ που περιλαμβάνεται στη limited edition επανέκδοση του πρώτου μας cd. Ο Πέτρος Χριστούλιας ανέλαβε όλο το εικαστικό και μαζί στήσαμε μια ιστορία βγαλμένη από τις εμπειρίες μας περιοδεύοντας στην Ελλάδα. Το στόρι θα το ανακαλύψετε μόνοι σας, αφού σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορεί σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία.

Είναι ηρωικό να ζεις πλέον στην Αθήνα

– Δηλώνετε αποκλειστικά μουσικοί και μέλη της μπάντας ή έχετε και καθημερινά επαγγέλματα; Αν ναι, ποια;

– Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τις πραγματικές μας ιδιότητες, ίσως κάποιοι από εμάς να είναι ινκόγκνιτο μεγαλοβιομήχανοι που κινδυνεύουν από απαγωγείς και τρομοκράτες. Καλύτερα να μη ριψοκινδυνεύσουμε…

– We live in Athens. Πόσο έχει αλλάξει η Αθήνα και πόσο αντέχετε να αλλάξει ακόμη;

– Η Αθήνα την τελευταία δεκαετία, όπως όλοι ξέρουμε, έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, γι’ αυτό και το αυτοσαρκαστικό σχόλιο στον τίτλο του cd μας. Είναι σαν να λέμε ότι είναι ηρωικό πλέον να ζει κάποιος στην Αθήνα. Το πόσο αντέχουμε θα το δείξει η ξαφνική μας μετανάστευση κάποια στιγμή…

– Εχετε πει ότι όταν σας γιουχάρουν στις συναυλίες, ξέρετε ότι έχουν μπει στο νόημα. Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη συναυλία σας έως τώρα; 

– Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μία ή δύο συναυλίες για τον λόγο ότι στις περισσότερες περνάμε καλά και η καθεμία έχει τις θετικές της ιδιαιτερότητες. Οσο για τη χειρότερη, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το κόμιξ.

Οι The Burger Project εμφανίζονται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ. Είσοδος 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή