Το Κονγκό στην καρδιά του σκότους

Το Κονγκό στην καρδιά του σκότους

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα (γενν. το 1936) ταξίδεψε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) τον Οκτώβριο του 2008. Η ΛΔΚ είναι μια πλούσια χώρα βυθισμένη στην αθλιότητα του πολέμου και στον τρόμο. Η πείνα, οι βιασμοί και οι δολοφονίες συνταράσσουν αυτή την άνομη χώρα στην καρδιά της Αφρικής. «Οπως στο Χέβα Μπόρα και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων του Μινόβα, έτσι και στο Μπουλάνγκο, η πιο συνηθισμένη συμπεριφορά όσων μένουν εδώ και περνούν όλη την ημέρα ξάπλα στο χώμα, σχεδόν ακίνητοι από την αδυναμία και την απελπισία, είναι η απάθεια, η απώλεια του ενστίκτου της επιβίωσης. Δεν περιμένουν τίποτα, φυτοζωούν κι επαναλαμβάνουν μηχανικά τα παράπονά τους -πλαστικό, φάρμακα, νερό, σχολεία- όταν έρχονται επισκέπτες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ούτε κι αυτό θα αποφέρει κάτι.

» Πολλοί από δαύτους είναι ήδη μάλλον νεκροί παρά ζωντανοί και το χειρότερο είναι πως το ξέρουν. Οι καταυλισμοί είναι αναμφίβολα αναπόφευκτοι, αλλά μόνον αν λειτουργούν ως μεταβατικό στάδιο για την εκ νέου ενσωμάτωση στην ενεργή ζωή, με ευκαιρίες και δουλειά. Αν δεν συμβαίνει αυτό, οι κάτοικοι των καταυλισμών είναι καταδικασμένοι σε μια άθλια, παρασιτική ζωή που καταρρακώνει το ηθικό τους και τους εκμηδενίζει. Κι αυτό είναι ίσως το πιο φρικτό θέαμα που προσφέρει το ανατολικό Κονγκό: το θέαμα δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών, τους οποίους η βία και η αθλιότητα έχουν μετατρέψει, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε ζόμπι».

Ως γνωστόν, ο Μάριο Βάργκας Γιόσα τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε έκτοτε, το «Ονειρο του Κέλτη», άντλησε υλικό από το ταξίδι του στην καρδιά της Αφρικής καθώς διαδραματίζεται εν μέρει στο πρώην Βελγικό Κονγκό, στις αρχές του 20ού αιώνα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπως και σχεδόν όλα τα βιβλία του Γιόσα.

Η έκθεση «Μάρτυρες της Λήθης» εγκαινιάστηκε στην αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, στις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή