Κρατικά βραβεία, εκπροσώπηση γενεών – σχολών

Κρατικά βραβεία, εκπροσώπηση γενεών – σχολών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Νέα μέλη, με διετή θητεία, διαθέτουν πλέον οι τρεις επιτροπές για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης και τα Βραβεία Παιδικού Βιβλίου. Η συγκρότηση των επιτροπών γίνεται για πρώτη φορά με βάση τη νέα νομοθεσία για τον θεσμό των κρατικών βραβείων (ν. 3905/2010) και στόχο έχει την εκπροσώπηση γενεών και σχολών στα μέλη τους.

Στην επιτροπή για τα Βραβεία Λογοτεχνίας, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο και τα Βραβεία Δοκιμίου-Μαρτυρίας πρόεδρος ορίστηκε ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας και αντιπρόεδρος η καθηγήτρια στο ΑΠΘ Λίζυ Τσιριμώκου. Μέλη: Χρήστος Αστερίου (συγγραφέας), Αννα Καρακατσούλη (επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Καργιώτης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Τίνα Μανδηλαρά (κριτικός, δημοσιογράφος), Δημήτρης Μίγγας (συγραφέας), Λίνα Πανταλέων (κριτικός λογοτεχνίας), Ανδρέας Μήτσου (συγγραφέας).

Στην επιτροπή για τα Βραβεία Παιδικού Βιβλίου πρόεδρος είναι η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου και αντιπρόεδρος η καθηγήτρια στο ΑΠΘ Μένη Κανατσούλη. Μέλη της είναι οι: Αρης Δημοκίδης (συγγραφέας), Ανδρέας Καρακίτσιος (καθηγητής ΑΠΘ), Εφη Λαδά (εικονογράφος), Βασιλική Νίκα (επιμελήτρια εκδόσεων παιδικής λογοτεχνίας), Σούλα Οικονομίδου (επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο της Θράκης), ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου και η εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη.

Τέλος, την επιτροπή Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης αποτελούν: πρόεδρος ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τάκης Καγιαλής και αντιπρόεδρος η κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια και επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ Τιτίκα Δημητρούλια. Μέλη είναι οι πανεπιστημιακοί Αναστασία Αντωνοπούλου, Μάρθα Βασιλειάδη, Αλεξάνδρα Λιανέρη και Μαρία Παπαδήμα και οι μεταφράστριες Αθηνά Δημητριάδου, Τόνια Κοβαλένκο και Αργυρώ Μαντόγλου.

Παρ’ ότι ο νόμος ορίζει το χρονικό πλαίσιο για την ανακοίνωση των short lists, των βραβείων και της απονομής, ειδικά για φέτος δίνεται παράταση δύο μηνών στις τελικές αποφάσεις των επιτροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή