Το κοινό δεν προτίμησε τα επετειακά «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ

Το κοινό δεν προτίμησε τα επετειακά «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Η Θεσσαλονίκη περίμενε αλλιώς αυτή τη γιορτή. Πιο συμμετοχική, πιο επετειακή, πιο συγκινησιακή. Μ’ ένα θέατρο γεμάτο, με τους παλαίμαχους της δεύτερης κρατικής σκηνής και τους εκπροσώπους των Αρχών της πόλης παρόντες και με θεατές που θα τιμούσαν με το χειροκρότημά τους το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τα 50 χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Δεν ήταν όμως έτσι. Το κοινό δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της γιορτής και δεν ανηφόρισε στο θέατρο δάσους για τα «Μικρά Διονύσια» ούτε στην πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη ούτε την Παρασκευή, αφήνοντας τα ερωτήματα για τα αίτια της μειωμένης προσέλευσης αιωρούμενα. Είναι η κρίση που πλήττει -εκτός από την Επίδαυρο -και την έδρα του ΚΘΒΕ, ακόμη και με μειωμένη τιμή των εισιτηρίων (15 και 10 ευρώ); Ή η ματαίωση της πρεμιέρας στην Επίδαυρο δεν άφηνε χρονικά περιθώρια στο ΚΘΒΕ να κοινωνήσει το γεγονός στη Θεσσαλονίκη;

Από το σεντούκι της μνήμης

Περίπου χίλιοι θεατές (και η γ.γ. του ΥΠΟΤ Λίνα Μενδώνη) στην πρεμιέρα -άλλοι τόσοι τη δεύτερη μέρα- ταξίδεψαν τελικά σε 28 από τις 74 παραστάσεις του αρχαίου δράματος που ανέβασε η δεύτερη κρατική σκηνή στην 50χρονη διαδρομή του. Μέσα από το σεντούκι της μνήμης, ο απόμαχος φροντιστής (Γιώργος Αρμένης), που έζησε πρόσωπα και καταστάσεις, αγωνίες, χαρές και λύπες επί «50 χρόνια, 18.000 μέρες, 432.000 ώρες, 2.592.000 λεπτά», θυμάται και ανασύρει στιγμές-σταθμούς, ρόλους, παραστάσεις, μονολόγους και πρόσωπα (ζώντες και τεθνεώτες) – Σωκράτης Καραντινός, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μίνως Βολανάκης, Ανδρέας Βουτσινάς, Διον. Φωτόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου.Ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους και στιγμιότυπα από παλιές παραστάσεις προβάλλονταν πάνω σε τεράστιους βράχους που αποτελούσαν το σκηνικό (Λίλη Πεζανού) της αναβίωσης του αρχαίου δράματος σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα-Γρηγόρη Καραντινάκη. Μέσα από ένα επιβλητικό παιχνίδισμα του φωτός (Ανδρέας Μπέλλης) και με την εξαιρετική μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, μια ομάδα ηθοποιών εναλλασσόταν τους ρόλους στη συρραφή αποσπασμάτων (σύνθεση κειμένων Κ.Χ. Μύρης) παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ (τραγωδίες και κωμωδίες).

Συντελεστές

Οι Λίνα Λαμπράκη (Εκάβη), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Προμηθέας/Ορέστης), Νίκος Ψαράς (Ορέστης/Ετεοκλής), Δημήτρης Κολοβός (Αίαντας), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κλυταιμνήστρα και Κασσάνδρα), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Ελένη/Γριά), Κώστας Σαντάς (Κινησίας), Ταμίλα Κουλίεβα (Ηλέκτρα/Μυρίνη), με μεγάλο συμπρωταγωνιστή τον Χορό, επιχείρησαν να σηκώσουν το βάρος της ερμηνευτικής του αρχαίου δράματος από τους θιάσους του ΚΘΒΕ και να τιμήσουν το θέατρο μέσα από το θέατρο. Ηταν μεγάλη και βαριά ίσως η κληρονομιά για μια σύνθετη σύγχρονη αναβίωση του θεάτρου και των παραγωγών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή