Προ-βολες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κάνεις όταν χρωστάς;

Ξεχρεώνεις, ακούγεται σαν η πιο λογική απάντηση.

Κι αν η δουλειά σου είναι να παράγεις πολιτισμό ή καλύτερα να προσφέρεις πολιτισμό στους δημότες σου;

Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου φεστιβάλ αρχαίου δράματος (λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ της διπλανής στήλης). Θαυμάσια νέα!

Την ίδια στιγμή είναι γνωστό πως οι δήμοι στην Ελλάδα είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό. Η πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Αννα Φιλίνη παραδέχθηκε ότι υπάρχει χρέος 750.000 ευρώ που αφορά αμοιβές καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετείχαν την περασμένη χρονιά σε εκδηλώσεις του δήμου.

Η κ. Φιλίνη δήλωσε ότι οι διαδικασίες για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ξανά το ίδιο ερώτημα: τι κάνει ο πολιτιστικός οργανισμός ενός καταχρεωμένου δήμου; Κατεβάζει ρολά μέχρι να ξεπληρώσει και το τελευταίο ευρώ; Ή μέχρι να ξεχρεώσει περνάει στην αντεπίθεση για να βρεθεί πάνω από το πρόβλημα και να μην σέρνεται πίσω του;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε ερωτήματα που για την Ελλάδα είναι καινούργια. Στις σημερινές συνθήκες το πρώτο πράγμα που οφείλει σήμερα να κάνει κάθε δημόσιος οργανισμός (πολιτιστικός και μη) είναι να συγκρουστεί μέχρι εσχάτων με κάθε πηγή σπατάλης και διαφθοράς. Το δεύτερο είναι να εφεύρει νέους, ευέλικτους, δημιουργικούς και ανταποδοτικούς (στον βαθμό του εφικτού) μηχανισμούς που θα κάνουν την ίδια και καλύτερη δουλειά με πολύ μικρότερο κόστος. Το φεστιβάλ αρχαίου δράματος φαίνεται να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση γιατί επενδύει (κυρίως) σε νέες δυνάμεις, επανασυστήνει στους Αθηναίους έναν όμορφο χώρο στα Τουρκοβούνια και ταυτόχρονα δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον (χρήση του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου). Μοναδική ένσταση το κόστος της διοργάνωσης. Αναφέρθηκε το ποσό των 150.000 ευρώ ως δείγμα τρομακτικής οικονομίας, αλλά πριν από λίγους μήνες έγινε πρόταση στην υπεύθυνη του Φεστιβάλ Χορού να προχωρήσει με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ. Αναρωτιέται κανείς: δεν θα μπορούσαν να γίνουν και τα δύο με τα ίδια χρήματα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή