Υπό επισκευή το κτίριο Marfin στη Σταδίου

Υπό επισκευή το κτίριο Marfin στη Σταδίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ. Μέχρι τις 5 Μαΐου του 2010, το τριώροφο εκλεκτικιστικό κτίριο της οδού Σταδίου 23 ήταν ένα από τα πολλά αξιόλογα προπολεμικά δείγματα του κεντρικού αθηναϊκού δρόμου. Ολα άλλαξαν το μεσημέρι εκείνης της ημέρας. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, τρεις υπάλληλοι του τραπεζικού υποκαταστήματος της Marfin παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό της φλεγόμενης οικοδομής ύστερα από ρίψη βόμβας μολότοφ. Τρεις αθώοι άνθρωποι νεκροί «από το τίποτα». Τις επόμενες ημέρες, εκατοντάδες Αθηναίοι συρρέουν στον τόπο της τραγωδίας για να αφήσουν ένα λουλούδι.

Από εκείνη την ημέρα, το ανώνυμο κτίριο ταυτίστηκε στη συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων με μία από τις πιο θλιβερές σελίδες της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας, η σκιά του θανάτου το ακολουθεί ακόμα. Τη φόρτιση των πρώτων εβδομάδων ακολούθησε η σιωπή, πολλοί ίσως σκεφτήκαμε ότι θα περνούσαν χρόνια μέχρι να βλέπαμε ξανά φως στο νούμερο 23 της οδού Σταδίου. Κάναμε λάθος.

Με πρωτοβουλία της Marfin το κτίριο θα επισκευαστεί, ήδη η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου «A+D» βρίσκεται προς έγκριση στον προθάλαμο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Αν υπάρξει θετική ετυμηγορία, οι εργασίες είναι δυνατόν να αρχίσουν μέσα στο φθινόπωρο, με προοπτική ολοκλήρωσης στους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κλέαρχο Μαλέα, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο ισόγειο του καταστήματος, οι δύο όροφοι έμειναν σχεδόν ανέπαφοι (όπως είναι γνωστό οι άτυχοι υπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις). Οπως είναι επόμενο, ειδική βαρύτητα δίνεται στον τομέα της πυρασφάλειας. Ο αρμόδιος τεχνικός επιθεωρητής από το υπουργείο Εργασίας είχε διαπιστώσει ότι η τράπεζα δεν διέθετε πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το κτίριο θα επανέλθει στην ίδια ακριβώς κατάσταση που βρισκόταν πριν από το θλιβερό γεγονός. Απόφαση του ομίλου της Marfin είναι να μη λειτουργήσει ξανά τραπεζικό υποκατάστημα, αλλά γραφεία, πιθανότατα υπηρεσίες private banking. Το κτίριο στην αρχική του μορφή χτίστηκε κοντά στο 1880. Ανήκε στον Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιο Δεκόζη Βούρο (1792-1881), στον οποίο ανήκαν επίσης το συνεχόμενο κτίριο επί της οδού Σταδίου 19-21 (του Τσίλλερ), καθώς και τα παρακείμενα επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 5 και 7 που στεγάζουν σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Πηγή: Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων, ΕΙΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή