Μέριλιν για… πάντα στο Σικάγο, με ένα υπερμέγεθες άγαλμα

Μέριλιν για… πάντα στο Σικάγο, με ένα υπερμέγεθες άγαλμα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ. Αυτός είναι μάλλον ένας πολύ καλός λόγος για να κανονίσουμε να πάμε στο Σικάγο. Και να δούμε από κοντά το ολοκαίνουργιο άγαλμα της Μέριλιν Μονρόε με το λευκό της φόρεμα να χορεύει στον τεχνητό αέρα και την αιωνιότητα, αποφασίζοντας αν είναι τελικά κακόγουστο ή απλώς μια ρέπλικα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Γιατί ορισμένοι το προτιμούν καυτό και άλλοι, κριτικοί τέχνης κυρίως, έχουν εξοργιστεί με το συγκεκριμένο γλυπτό που στήθηκε εδώ και λίγες ημέρες στην Αμερική. Ενα ζωντανό installation που θυμίζει έκθεμα του Μουσείου Μαντάμ Τισό που βγήκε στον δρόμο για να φωτογραφηθεί και να γίνει το νέο σήμα κατατεθέν της πόλης και των τουριστικών οδηγών.

Για την ώρα, πάντως, οι κάτοικοι του Σικάγου μοιάζουν να έχουν πανικοβληθεί, άλλοι έχουν ενθουσιαστεί και άλλοι απλώς εκφράζουν την οργή τους, με την εμφάνιση του πελώριου αγάλματος. Αν και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις αρχές Ιουλίου, ζωντανεύοντας τη σκηνή από την ταινία «Εφτά χρόνια φαγούρα», οι κριτικοί αποκαλούν το έργο «σεξιστικό» και «ανατριχιαστικό». Οι τουρίστες φυσικά στήνονται σε ουρές για μια καλύτερη λήψη από το κινητό ή την επαγγελματική τους κάμερα.

Σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Σιούαρντ Τζόνσον, το έργο τιτλοφορείται «Forever Marilyn». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Chicago Sun-Times, Ρίτσαρντ Ρόπερ, «ακόμη χειρότερο από το ίδιο το άγαλμα είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί σε όσους θέλουν να φωτογραφηθούν κοντά του. Ανδρες (και γυναίκες) γλείφουν το πόδι της Μέριλιν, σηκώνουν τη φούστα της, δείχνουν το υπερμέγεθες εσώρουχό της και γελούν».

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται επίσης γιατί το συγκεκριμένο άγαλμα στήθηκε στο Σικάγο και όχι στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου είχαν γίνει και τα γυρίσματα της ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλιν Μονρόε. Το 2012, πάντως, θα αποτελεί παρελθόν για την πόλη. Μέχρι τότε, για… πάντα Μέριλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή