Ατζέντα

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ

Ενα πάρκο γεννιέται στην Αθήνα

Ενα ενδιαφέρον αστικό «πείραμα» εξελίσσεται στους Αμπελοκήπους. Μια παρέα φίλων, από 28 μέχρι 40 ετών, πρότεινε στον Δήμο Αθηναίων να τους παραχωρήσει μια παρατημένη αλάνα τεσσάρων στρεμμάτων πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού και αυτοί δεσμεύθηκαν να την μεταμορφώσουν σε ένα πάρκο για τους νέους της Αθήνας και τους γείτονες. Το πάρκο διαθέτει πίστα για σκέιτμπορντ κι αυτό είναι το μεγάλο δέλεαρ προς τις «άστεγες» κοινότητες δημοφιλών αστικών αθλημάτων. Η ιδιαιτερότητα του πάρκου (ολοκληρωτικά έτοιμο προς το τέλος της χρονιάς) είναι πως χρηματοδοτείται συνολικά από ιδιωτικούς χορηγούς.

Ο χώρος εγκαινιάζεται σήμερα. Θα ανοίξει στις 12 το μεσημέρι, το απόγευμα θα γίνει πρωτάθλημα σκέιτ, το βράδυ συναυλίες με τους CYANNA Mary’s Flower Superhead και 63 High. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

«Μελτεμάκι» στο Βεάκειο

Σε περιοδεία βρίσκεται η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, που φέτος παρουσιάζει την κομεντί του Παντελή Χορν «Το Μελτεμάκι», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Το έργο διαδραματίζεται σε μια νησιώτικη αμμουδιά και είναι γεμάτο τρυφερότητα, νοσταλγία, κωμικά επεισόδια και διάχυτο ερωτισμό. Σήμερα, δίνεται παράσταση στο Βεάκειο του Πειραιά και στις 26 και 27/7 στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης.

ΟΠΕΡΑ

Ναμπούκο στο Ηρώδειο

Ο Ιούλιος ολοκληρώνεται στο Ηρώδειο με το λυρικό δράμα του Τζουζέπε Βέρντι «Ναμπούκο», που θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης. Ο «Ναμπούκο» πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου 1842 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Το ελληνικό κοινό την πρωτοάκουσε στην Κέρκυρα, στο θέατρο Σαντζάκομο στις 28 Σεπτεμβρίου 1844 και για πρώτη φορά μπήκε στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ το 1959. Στον ρόλο του Ναμπούκο ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Αλεξάντρου Αγκάκε.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μήδεια: η προδομένη Ανατολίτισσα πριγκίπισσα

Δεύτερη παράσταση απόψε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, που σκηνοθετεί ο Αντώνης Αντύπας, με την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο. Στον ρόλο του Ιάσονα, ο Χρήστος Λούλης. Επειτα από πολλά χρόνια επιστρέφει στην Επίδαυρο ο Αντώνης Αντύπας, έχοντας διαλέξει για τη «Μήδεια» σημαντικούς ηθοποιούς, αλλά και τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Μια παράσταση που θα ντύσει μουσικά η Ελένη Καραΐνδρου.

Ο Ευριπίδης παρουσίασε τη «Μήδεια» λίγο πριν ξεκινήσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (431 π. Χ.). Είναι ένα έργο βαθύτατα ερωτικό, καθώς παρακολουθούμε το δράμα της προδομένης Μήδειας και τη σύγκρουσή της με τον Ιάσονα, τη θέση της γυναίκας, τη σύγκρουση των δύο φύλων και τα όρια της εκδίκησης. Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Θέμης Πάνου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Ημελλος.

ΕΚΘΕΣΗ

Γιώργος Ηλιάδης

Στη νέα της, πλέον, διεύθυνση η Xippas Gallery, στην Πατριάρχου Ιωακείμ 53 στο Κολωνάκι, εγκαινιάζει τον νέο χώρο με την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ηλιάδη, ο οποίος παρουσιάζει έργα από όλες τις περιόδους της δημιουργικής του δράσης (1996 – 2011). Από το 1992 δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Στα έργα του αναδεικνύει μία άλλη οπτική σε οικείες όψεις της καθημερινότητας, σε χρηστικά αντικείμενα, απλές σκηνές και μορφές, που συχνά δείχνουν ανυπακοή στο συμβατικό «κάδρο». Χαρακτηριστικό, τα έντονα και θελκτικά χρώματα. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος

Με μία διαφορετική βραδιά ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στη Μικρή Επίδαυρο για φέτος. Απόψε στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου φιλοξενείται για δεύτερη βραδιά ένα αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. «Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος» είναι μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα δικά του ή αφιερωμένα σ’ αυτόν και αποδίδει με ευαισθησία και χιούμορ τη δυναμική του ποιητή και της εποχής του, ξεφυλλίζοντας παράλληλα και την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων αυτής της χώρας.

Η σκηνοθεσία είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου και την επιλογή των κειμένων έκαναν η Αγαθή Δημητρούκα με τη Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία έκανε και την επιλογή του οπτικού υλικού. Η μουσική επιμέλεια είναι των Τάσου Αντωνίου, Μαρίνας Χρονοπούλου και Μ. Παπαδημητρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) θα γίνει τελικά η συναυλία της Βig Band στις 7.45 μ. μ. Η συναυλία επρόκειτο να γίνει στην Πλατεία Βικτωρίας, αλλά μεταφέρεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τεχνικούς λόγους.

– Η Ζωζώ Σαπουντζάκη επαναλαμβάνει το επιτυχημένο σόου του χειμώνα αύριο (9 μ. μ.) στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά (15 ευρώ, τηλ. 210-41.75.897).

– To ΚΘΒΕ διοργανώνει ακροάσεις για επαγγελματίες ηθοποιούς κάτω των 35 ετών, 1 και 2 Αυγούστου στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη). Τελευταία ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής, 27 Ιουλίου. Τηλ. 2315- 200.008, 2310-270.398.

– Τη Δευτέρα, 25/7, στις 9 μ. μ. στο Φεστιβάλ Ρεματιάς η Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Εύα Ψυλλάκη συναντιούνται και τραγουδούν μεσογειακούς σκοπούς.

– Στο Ηράκλειο Κρήτης («Τεχνόπολις») εμφανίζεται η Φωτεινή Δάρρα τη Δευτέρα 25 Ιουλίου με τις «Νύχτες στο φως», που είναι ο τίτλος της καλοκαιρινής της περιοδείας.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στην Τεχνόπολη

Οι αυτοσχεδιασμοί, τα ταξίμ και οι συνθέσεις του Adel Salameh, απόσταγμα των αναμνήσεων της τελευταίας του περιοδείας στη χώρα του, την Παλαιστίνη, συναντούν τις μελωδίες του Δημήτρη Βαρελόπουλου (λαούτο), το δεξιοτεχνικό παίξιμο του Γάλλου τσελίστα Didier Petit και τον ρυθμό του Michael Metzler (κρουστά). Ολα αυτά, την Τρίτη 26 Ιουλίου (ώρα 21.00) στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στο πλαίσιο του μουσικού κύκλου «Μεσόγειος, η γειτονιά μας». Είναι η συνύπαρξη τεσσάρων εκλεκτών μουσικών, που ταράζουν τα νερά της Μεσογείου και «μεταφράζουν» παραδοσιακές μελωδίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή