Γιορτή νέων και ανήσυχων ανθρώπων

Γιορτή νέων και ανήσυχων ανθρώπων

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία βραδιά του φεστιβάλ ARTogether ήταν τουλάχιστον περιπετειώδης: τα δύο συστήματα κλιματισμού που λειτουργούσαν στον χώρο του 6 D.O.G.S., όπου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ και στον οποίο γίνονταν προβολές, θεατρικές περφόρμανς και συναυλίες, ξαφνικά έπαψαν να λειτουργούν. Σα να μην έφτανε αυτό, ο πίνακας του ηλεκτρικού στον χώρο που λειτουργούσε το ένα από τα δύο μπαρ, πήρε φωτιά που ναι μεν σβήστηκε αμέσως, πλην όμως το ένα μπαρ αχρηστεύθηκε. Ολα αυτά συνέβησαν τη ζεστή, υγρή νύχτα της 14ης Ιουλίου και στον χώρο των live, όπου εκείνη την ώρα εμφανιζόταν μία εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαριέττα Φαφούτη, γινόταν το αδιαχώρητο, η αίθουσα είχε μετατραπεί σε χαμάμ, μα ο κόσμος δεν πτοήθηκε. Γενικά, σε αυτή την τέταρτη χρονιά του, το ARTogether είχε γενικά περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά. Τι ακριβώς όμως είναι το ARTogether; Ενα φεστιβαλικό τριήμερο που περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, dj sets, προβολές ταινιών και video art, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, σκιτσογραφίας, installation και κοσμήματος καθώς επίσης παρουσιάσεις συγγραφικών και ποιητικών έργων. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στην παρθενική του διοργάνωση το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Σαρωνίδας με επιτυχία, γι’ αυτό οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να το μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιείται στο 6 D.O.G.S. της Αβραμιώτου, στο Μοναστηράκι.

Τράπεζα δεδομένων

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι χρόνια. Για την ακρίβεια, το φεστιβάλ γεννήθηκε μέσα από έναν ιστότοπο. Μια νεανική συντροφιά με καλλιτεχνικές ανησυχίες αποφάσισε να δημιουργήσει το bankit.gr, την πρώτη καλλιτεχνική πλατφόρμα στο Διαδίκτυο με σκοπό να δώσει βήμα σε καλλιτέχνες, φιλοξενώντας έργα τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, φωτογράφοι, καλλιτεχνικές ομάδες, συνθέτες, συγγραφείς, ζωγράφοι, δεξιοτέχνες, χορευτές, animators, σεναριογράφοι, γραφίστες, στιχουργοί, σκιτσογράφοι, ποιητές, μπορούν όλοι να γίνουν μέλη.

Από τον Μάιο του 2008 το bankit.gr έγινε επίσημα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και σήμερα φιλοξενεί πάνω από 1.400 καλλιτέχνες και περισσότερα από 6.000 έργα. Οπως μας είπε η Μαριέττα Φαφούτη, «ο στόχος δεν ήταν μονάχα ένας νέος δημιουργός να αποκτήσει βήμα και να μοιραστεί τη δουλειά του, αλλά για να την καταθέσει σε μια τράπεζα δεδομένων μέσα από την οποία να δημιουργηθεί το περιθώριο για τυχόν συνεργασίες, κάτι που έχει συμβεί».

Οι άνθρωποι που το ξεκίνησαν ήταν αρχικά οκτώ, στην πορεία έμειναν οι έξι, όλοι με διάφορες καλλιτεχνικές ειδικότητες: μουσική, τραγούδι, υποκριτική, σκηνοθεσία, εικαστικά, γράψιμο. Είναι οι τρεις αδελφές Φαφούτη, η Κλαίρη, η Μαριέττα και η Νάνσυ, καθώς και οι Γιάννης Διαμαντής, Μπέτυ Σύγγελου και Ελευθερία Παπαδοπούλου. Το bankit.gr βρήκε άμεση ανταπόκριση «χωρίς διαφήμιση αλλά στόμα με στόμα», επισημαίνει η Μαριέττα Φαφούτη. «Ο βασικός όρος για να γίνουν δεκτά τα έργα που υποβάλλονται στο σάιτ είναι να έχουν έναν στόχο δημιουργικό, καλλιτεχνικό, κι ας είναι οποιασδήποτε σχολής ή τεχνοτροπίας».

Μη διαγωνιστικό

Η μεγάλη συμμετοχή στο bankit.gr έδωσε το έναυσμα στους δημιουργούς του να μην περιοριστούν στον κυβερνοχώρο και να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ, το ARTogether. «Για να δηλώσεις συμμετοχή πρέπει να εγγραφείς ως μέλος και μετά να στείλεις τη δουλειά σου. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από διακόσια άτομα. Δώσαμε μια μικρή προτεραιότητα σε ανθρώπους που ποτέ προηγουμένως δεν είχαν παρουσιάσει δουλειά τους. Να τονίσω ότι το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Αυτό που μετράει είναι καθαρά η συμμετοχή».

Και η διαφήμιση; Το κόστος της όλης διοργάνωσης; «Το σάιτ δεν φιλοξενεί διαφημίσεις», λέει η Μ. Φαφούτη. «Μονάχα μια μικρή χορηγία είχαμε που κάλυψε τον εξοπλισμό για τους μουσικούς και τις τρεις μέρες, κι αυτό όχι πλήρως».

Αν φέτος στο φεστιβάλ κυριάρχησε μια τέχνη, ποσοτικά μιλώντας, αυτή ήταν η μουσική. Ωστόσο, είχε και η εικόνα το δικό της μερίδιο. Η χωροταξία ήταν αυτή: δεξιά από τη σκάλα που οδηγεί στον περίφημο κήπο του 6 D.O.G.S., μια μικρή αίθουσα φιλοξενούσε εικαστικά έργα, κυρίως ζωγραφική, φωτογραφία και εγκαταστάσεις, ενώ στην αίθουσα αριστερά της σκάλας γίνονταν οι προβολές ταινιών μικρού μήκους, έργων video art, σύντομες θεατρικές παραστάσεις ή περφόρμανς, αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων και, βέβαια, οι συναυλίες.

Το φεστιβάλ δεν έχει συγκεκριμένη θεματική γι’ αυτό και είναι κάπως χαοτικό, ένας βομβαρδισμός εικόνων, ήχων, ερεθισμάτων, πληροφοριών, με άνισο επίσης χαρακτήρα ως προς την ποιότητα. Το χαρακτηρίζει μια ποπ ή και εναλλακτική διάθεση, κυρίως όμως, το όλο πνεύμα του φαίνεται να είναι η γιορτή νέων και ανήσυχων ανθρώπων, η επαφή μεταξύ τους, η κοινή εμπειρία. «Σκεφτόμαστε να θέσουμε κάποιους περιορισμούς ως προς τη θεματική», σχολιάζει η Μ. Φαφούτη, «για να είναι κάτι πιο στοχευμένο, πιο συνεκτικό».

Μια γιορτή πάντως είναι. Και παρά τις αναποδιές, το τριήμερο στην Αβραμιώτου είχε μια δροσιά και θα τολμούσαμε να πούμε ότι ήταν ένα no budget success story. «Νομίζω ότι είναι ένα καλό παράδειγμα, ότι εν καιρώ κρίσης μπορείς να δημιουργήσεις», τονίζει η Νάνσυ Φαφούτη. «Ολοι σχεδόν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν μπήκαν σε αυτό το πνεύμα γι’ αυτό και προσφέρθηκαν από μόνοι τους να μας βοηθήσουν τόσο στο στήσιμο όσο και στο ξεστήσιμο των εκθεσιακών χώρων. Ηταν κάτι που μας έδωσε μεγάλη χαρά».

Ενδιάμεσες εκδηλώσεις με κοινωνικό προβληματισμό

Από την εξαιρετική ταινία μικρού μήκους «Casus Beli» του Γιώργου Ζώη (έχει ήδη διακρίσεις και σε φεστιβάλ του εξωτερικού) και τη θεατρική περφόρμανς «Υπερβολική δόση ευτυχίας» από την ομάδα Wooden Frog, έως μια σειρά έργων video art με κεντρική προβληματική την πόλη και δη την Αθήνα, το ARTogether δεν διέθετε συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Ωστόσο, ο κοινωνικός προβληματισμός υπέφωσκε ή άλλοτε ήταν προφανής, όπως στην ταινία μικρού μήκους Lost Toys του Σεραφείμ Ντούσια, που πραγματεύεται τις εξαφανίσεις παιδιών. Η Νάνσυ Φαφούτη τονίζει ότι «τόσο όσοι συμμετέχουν όσο και αυτοί που το παρακολουθούν, βρίσκουν σημεία τομής και επαφής μεταξύ τους, το χρειάζονται αυτό, από το να ξεδώσουν μέχρι να συγκινηθούν με κάτι που είδαν ή άκουσαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή