Η ελληνική συμμετοχή στην εναλλακτική Αβινιόν

Η ελληνική συμμετοχή στην εναλλακτική Αβινιόν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ. Ελληνικό χρώμα έχει φέτος το εναλλακτικό φεστιβάλ OFF της Αβινιόν, το οποίο διεξάγεται εν μέρει παράλληλα με το Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν, από τις 8 ώς τις 31 Ιουλίου στη νότια Γαλλία.

Το «Festival d’Avignon OFF» που θεσπίστηκε το 1963 είναι ένα αμιγώς θεατρικό φεστιβάλ, ανεξάρτητων θιάσων από ολόκληρο τον κόσμο. Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν περίπου 950 θεατρικές ομάδες κάθε είδους. To φεστιβάλ λαμβάνει χώρα σε εκατό περίπου διαφορετικούς χώρους, διάσπαρτους μέσα στην πόλη της Αβινιόν. Το OFF συναγωνίζεται το κανονικό ή Festival IN το οποίο ιδρύθηκε το 1947 αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνή πολιτιστικά φεστιβάλ στον κόσμο.

Ο ελληνικός θίασος «Το θέατρο των Vivi», που συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα, παρουσιάζει από τις 20 ώς τις 31 Ιουλίου την τραγωδία του Ευριπίδη «Αλκηστη» σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη. Το σχήμα απαρτίζουν οι ηθοποιοί: Θωμάς Γκαγκάς, Τιμόθεος Μπαρνιαδάκης, Στάθης Γκάτσης, Θανάσης Μεγαλόπουλος και Ειρήνη Κουτρουμάνου. Τα φροντισμένα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Κωστής Χριστίδης, η χορογραφία είναι της Κάτιας Σαβράμη και η μουσική του Βασίλη Πανόπουλου. Η παράσταση την οποία οι Γάλλοι στο πρόγραμμά τους χαρακτηρίζουν «ρομαντικό δράμα με σατιρικές πτυχές» παρουσιάζεται στα νέα ελληνικά με γαλλικούς υπέρτιτλους, ενώ ορισμένα χωρία απαγγέλλονται αυτούσια στα αρχαία ελληνικά.

Η Αλκηστις αιώνιο σύμβολο αυταπάρνησης θυσιάζεται για να σώσει τον σύζυγό της Αδμηττο. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ κάνουν λόγο για μια «παράσταση εξαιρετικού κάλλους, άρτιας τεχνικής, υποκριτικής τέχνης και χοροκίνησης η οποία ανακεφαλαιώνει και εκμοντερνίζει με τη σημειολογία της τον ελληνικό πολιτισμό». Η σκηνοθεσία υπογραμμίζει, σύμφωνα με τους Γάλλους, το φανταστικό υπόβαθρο του μύθου ακολουθώντας μια έντονη αισθητική, η οποία αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην κλασική γεωμετρία και τον απροσδόκητο χαρακτήρα του μεταμοντέρνου. Η παράσταση η οποία ανεβαίνει στο σχετικά νεοσύστατο θέατρο «Thˆtre Albatros Ct Jardin» (rue des Tenturiers) έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. Ωρα έναρξης 6.45 μ.μ.

«Το θέατρο των Vivi» θα μεταφέρει την εν λόγω παράσταση στο Ρέθυμνο (5/8), στον Κρυσώνα (8/8), στο Καστέλι (10/8), στο Ηράκλειο (12/8), στα Γουρνιά (13/8), στα Χανιά (18/8) και στον Δήμο Αμαρίου στις (19/8).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή