Δυνατός έρωτας και τρυφερότητα

Δυνατός έρωτας και τρυφερότητα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bright Star***

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2009)

Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον

Ερμηνείες: Μπεν Γουίσο, Αμπι Κόρνις, Πολ Σνάιντερ, Κέρι Φοξ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Μια ερωτική ιστορία με σύντομη ημερομηνία λήξης, αλλά με πάθος που έχει διάρκεια, αφηγείται η Τζέιν Κάμπιον στο «Bright Star», την καλύτερη ταινία της εδώ και αρκετά χρόνια. Η ταινία αφηγείται τον έρωτα του ποιητή Τζον Κιτς για τη Φάνι, μια νεαρή κοπέλα, με βασική απασχόληση το ράψιμο των ρούχων της, για το οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανη.

Οι δυο τους είναι διαφορετικοί, από περιβάλλοντα που έχουν αντιθέσεις. Ομως, αυτό δεν πρόκειται να τους κρατήσει μακριά. Θα γνωριστούν και η συμπάθεια θα εξελιχθεί σταδιακά σε βαθύ έρωτα. Μόνο που ο έρωτας δεν θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί και να διαρκέσει, εξαιτίας της ασθενούς υγείας του Κιτς.

Ο νεαρός ποιητής πέθανε μόλις στα 25 του χρόνια και πριν προλάβει να βρει την αναγνώριση. Η ρομαντική του γραφή, ωστόσο, βρήκε την πρώτη της σημαντική ανταπόκριση στη Φάνι, η οποία υπήρξε και πηγή έμπνευσης για εκείνον. Ο σύντομος έρωτάς τους άνθησε, παρά τα εμπόδια, τις αντιρρήσεις του Τσαρλς Μπράουν, του στενότερου φίλου του Κιτς. Η Κάμπιον έχει κινηματογραφήσει την ιστορία με τρυφερότητα και όμορφη φωτογραφία, με καλή αναπαράσταση εποχής και συναισθηματικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι.

Οι άλλες ταινίες

Τρυφερότητα αποπνέει και το «Εμείς οι δύο» (**), ισπανικό δράμα των Αντόνιο Ναχάρο και Αλβαρο Παστόρ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ντανιέλ, ενός νεαρού με σύνδρομο Down, ο οποίος ερωτεύεται τη Λάουρα, την πρώτη ημέρα που πιάνει δουλειά. Παρά τη θερμότητα των συναισθημάτων, υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι η ταινία εκμεταλλεύεται την ιδιαιτερότητα του κεντρικού χαρακτήρα.

Προβάλλεται επίσης σε επανέκδοση το αριστουργηματικό «Μ, ο Δράκος του Ντίσελντορφ» (*****) που γύρισε το 1931 ο Φριτς Λανγκ. Η ερμηνεία του Πίτερ Λόρε στον ρόλο ενός κατά συρροήν δολοφόνου παιδιών που μπαίνει στο στόχαστρο όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και των εγκληματιών της πόλης, τον έκανε περιζήτητο στη συνέχεια στο Χόλιγουντ.

Στις αίθουσες, τέλος, και ο «Πάγος», πολιτικό θρίλερ φαντασίας με επαναστατική ιδεολογία, που γύρισε το 1969 ο Ρόμπερτ Κρέιμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή