Η Βοστώνη επιστρέφει τον «Ηρακλή» στην Αττάλεια

Η Βοστώνη επιστρέφει τον «Ηρακλή» στην Αττάλεια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης συμφώνησε να επιστρέψει ένα ρωμαϊκό γλυπτό, τμήμα αγάλματος του Ηρακλή, στην Τουρκία. Πρόκειται για την κατάληξη επαφών και διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν περίπου μία δεκαετία. Το έρεισμα της τουρκικής πλευράς ήταν ότι το κάτω μέρος του αγάλματος (κάτω κορμός και πόδια) φυλάσσεται στο Μουσείο της Αττάλειας ενώ το άνω μέρος (άνω κορμός και κεφαλή) ανήκε στις συλλογές του μουσείου της Βοστώνης. Ο σκοπός της συμφωνίας είναι η επανακόλληση των δύο θραυσμάτων και ένας από τους όρους είναι η μελλοντική έκθεση επί δανείω του ενοποιημένου γλυπτού στη Βοστώνη με την κυριότητα να παραμένει στο Μουσείο της Αττάλειας.

Το γλυπτό είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το πρωτότυπο είναι άγαλμα του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Λύσιππο της Σικυώνος και έχει ως θέμα τον Ηρακλή ενδεδυμένο με τη λεοντή (από το λιοντάρι της Νεμέας). Το κάτω μέρος του ρωμαϊκού αντιγράφου ανακαλύφθηκε το 1980 στην Πέργη της Μικράς Ασίας. Το άνω μέρος του γλυπτού εμφανίστηκε χωρίς λεπτομέρειες προέλευσης στην αμερικανική αγορά το 1981. Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης αγόρασε το γλυπτό από τον Mohammad Yeganeh, έναν Γερμανό έμπορο τέχνης, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το συγκεκριμένο έργο τέχνης ανήκε στη μητέρα του που το είχε αγοράσει στη Γερμανία το 1950. Παρότι το κάτω μέρος του γλυπτού είχε εντοπισθεί μόλις το 1980, το αμερικανικό μουσείο και οι συλλέκτες Leon Levy και Shelby White μοιράστηκαν τη δαπάνη αγοράς.

Το 1990, το μουσείο της Βοστώνης δάνεισε το κομμάτι που είχε στην κατοχή του για μια έκθεση το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και από τότε «άνοιξε» η υπόθεση. Το θέμα είναι ότι υπήρχαν δεκάδες αντίγραφα του πρωτότυπου γλυπτού του Λυσίππου, οπότε η διαδικασία ταύτισης του σωστού «άνω μέρους» απαίτησε μεγάλο χρονικό διάστημα και νομικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή