Καλλιτεχνικές διαδρομές στο ιδιαίτερο τοπίο της Υδρας

Καλλιτεχνικές διαδρομές στο ιδιαίτερο τοπίο της Υδρας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Ανέκαθεν, η Υδρα προσέλκυε καλλιτέχνες και λάτρεις της Τέχνης από όλο τον κόσμο, ευαίσθητες ψυχές που ανταποκρίνονταν στο ιδιαίτερο τοπίο με τρόπους δημιουργικούς. Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει λοιπόν η φετινή καλλιτεχνική δραστηριότητα στο νησί. Αν είστε «κολλημένοι» στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, ή αν παραθερίζετε κάπου στον Αργοσαρωνικό, προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια μονοήμερη εκδρομή στην Υδρα, για λίγο ήλιο, λίγη θάλασσα και… Τέχνη.

Σφαγείο

Στα Σφαγεία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, η ιδέα του Black Mirror του Αμερικανού καλλιτέχνη Νταγκ Αϊτκεν ζει πέρα από το Φεστιβάλ Αθηνών. Οι τέσσερις περφόρμανς που έλαβαν χώρα στον Πειραιά και την Υδρα στο τέλος του Ιουνίου άνθησαν μέσα από το έργο που παρουσιάζεται τώρα στον χώρο των παλιών Σφαγείων με πρωταγωνίστρια και πάλι την Κλοέ Σεβινιέ. Η θέαση του Black Mirror, αυτή τη φορά σε μορφή εγκατάστασης, και με λιγότερη διάρκεια, προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να καταλάβει γιατί ο Αϊτκεν επιμένει πως τα έργα του είναι πάνω από όλα «ιδέες»: «Οι ιδέες έχουν τη δική τους ζωή», μας είχε πει τον Ιούνιο. «Μπορεί να δεις κάτι για 30΄΄ σε ένα μουσείο και να το κουβαλάς μαζί σου για την υπόλοιπή σου ζωή. Δεν χρειάζεται να το κρατάς και το παρατηρείς για πολύ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι και φόρμες για να επικοινωνήσεις κάτι, να κάνεις ένα έργο να υπάρχει, και δεν το έχουμε απαραίτητα συνειδητοποιήσει αυτό ακόμα. Αυτό με συναρπάζει. Η επιβράδυνση και η επιτάχυνση είναι μέρη του ίδιου φάσματος…»

Σχολείο

Φέτος, ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζει για 12η συνεχή χρονιά το Hydra School Projects. Αυτή τη φορά, η ομαδική έκθεσή του μπλέκει φωτογραφία και κόσμημα, Ελληνες και ξένους δημιουργούς, παρουσιάζοντας τους καλλιτέχνες σαν ξεχωριστά ζευγάρια, στα διαφορετικά δωμάτια του παλιού Σαχτούρειου Γυμνασίου. Η διαδρομή προς το παλιό σχολείο είναι ανηφορική, αλλά αξίζει, και στο Mash-Up (έτσι τιτλοφορείται η έκθεση) σου προσφέρουν αμέσως νερό να ξεδιψάσεις. Για να μπορέσεις να σταθείς λίγο μπροστά στις «πειραγμένες» με χημικά φωτογραφίες του Dirk Peuker, που απολαμβάνουν ένα παιχνίδι μεταξύ ρεαλισμού και αφηρημένης τέχνης. Το φίδι της Υδραίας Ελενας Βότση και τα λιγότερο καλοκαιρινά κολάρα της Persephoni διαθέτουν ένα οργανικό στοιχείο που ταιριάζει με τον χώρο που μυρίζει νησιώτικη υγρασία και εξοχή. Εργα των φωτογράφων Anthony Goicolea και Juergen Teller συμπληρώνουν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τις δύο αίθουσες. Η σύζυγος του τελευταίου, η Βρετανή γκαλερίστα Sadie Coles βρίσκεται πίσω από την έκθεση που στήνει και φέτος η συλλέκτης Πωλίν Καρπίδα με την υποστήριξη του Πάνου Καρπίδα. Η έκθεση με νέα έργα τριών Αμερικανών καλλιτεχνών, των Frank Benson, Mark Grotjahn και Matt Johnson στήνεται στο πλαίσιο του 13χρονου πια θεσμού Hydra Workshops.

Μουσείο

Τελευταίος σταθμός το Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο Υδρας. Αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει και αρχή και τέλος μιας εμπειρίας με τίτλο Eleventh Plateau που δεν είναι μόνο έκθεση, αλλά ολόκληρο φεστιβάλ. Ξεκίνησε με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 8 Ιουλίου και συνεχίζεται έως και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν εκθέσεις Τέχνης, δημόσιες παρεμβάσεις, διασκέψεις, πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μια έκδοση, σε συνεργασία με οργανισμούς από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Στο ανώτερο επίπεδο του Μουσείου παρουσιάζονται έργα της έκθεσης Eleventh Plateau, η οποία όμως ξεχύνεται και στη διαδρομή προς το Καμίνι, με in situ εγκαταστάσεις που μοιάζουν να έχουν στόχο να απορροφήσουν, αλλά και να απορροφηθούν από την τοπική γεωγραφία και παράδοση. «Ορμώμενο από μία μετα-οικολογική άποψη, το πρότζεκτ εξετάζει την εσωτερική σχέση της Φύσης με τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις και δεν απομονώνει το περιβάλλον από άλλους τομείς της ζωής». Υπεύθυνη για τις δράσεις αυτές είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Out of the Box Intermedia, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Σωζήτα Γκουντούνα. Ζητήστε λίγη καθοδήγηση από τους υπαλλήλους του μουσείου και μην ξεχάσετε να τους ενημερώσετε ότι ανεβαίνετε να δείτε την έκθεση στον δεύτερο όροφο: για τη σωστή θέαση κάποιων έργων απαιτείται και η παρουσία κάποιου υπευθύνου…

Βlack Mirror www.deste.gr
Mash-up Τηλ. 6938024554
Eleventh Plateau www.outoftheboxintemedia.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή