Είναι ταυτόσημα με το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν αρκεί

Είναι ταυτόσημα με το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν αρκεί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μηχανικός προβολής είχε αφαιρεθεί, η ταινία θόλωνε στο πανί, το οκτάχρονο μπροστά έπαιζε βαριεστημένα με τα χαλίκια και στην πίσω σειρά μια τριαντάρα περιέγραφε την ταινία που βλέπαμε όλοι, με κάθε λεπτομέρεια, στη φίλη της με το iphone. Ετσι χαλάει πολλές φορές η καλοκαιρινή διάθεση που έχεις όταν πας στο θερινό σινεμά για να δεις σε χαλαρό κλίμα την ταινία που διάλεξε η παρέα. Το θέμα είναι να μη γίνεσαι αθέλητα μέρος της παρέας των άλλων, οι οποίοι έχουν συνδυάσει την προβολή με την αδιάκοπη κατανάλωση φαγητού και ένα ατέλειωτο πήγαιν’ έλα στην καντίνα.

Καλό είναι να αισθάνεσαι άνετα μέσα στην αδράνεια της καλοκαιρινής ζέστης, χωρίς όμως να μπαίνεις στο σαλόνι των διπλανών σου, που το μετέφεραν στον κινηματογράφο παρεξηγώντας την οικειότητα του καλοκαιριού.

Μια εικόνα που απωθεί πολλούς που διαλέγουν τα θερινά σινεμά. Οπως ότι σ’ αυτά δεν μπορείς να απολαύσεις ταινίες οι οποίες βασίζονται στα έξυπνα εντυπωσιακά εφέ, στον δυνατό ήχο και στην προηγμένη τεχνολογία. Τα θερινά είναι χώροι που συνδυάζουν την ελληνική άπλα και τις μυρωδιές του καλοκαιριού, όμως ελάχιστοι ιδιοκτήτες τους αναδεικνύουν ή επενδύουν στην ιδιαιτερότητά τους. Τα περισσότερα είναι σε παραίτηση και λίγα απ’ αυτά εκμεταλλεύονται τις χάρες τους με καινούργια καθίσματα και καλά εξοπλισμένο μπαρ.

Τα multiplex, από την άλλη, έχουν καθαρά βιομηχανικό χαρακτήρα και είναι μελετημένα έτσι ώστε να προωθείται η κατανάλωση σε όλες τις μορφές της. Ολα βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα, δίπλα σε καταστήματα, εστιατόρια και φαστφουντάδικα. Αποτελούν δηλαδή μέρος της διασκέδασης που τα εμπορικά κέντρα θέλουν να προωθήσουν. Οι άνθρωποί τους, πάντως, αν και συχνά είναι απρόσωποι, είναι γρήγοροι, εξυπηρετικοί, και οι χώροι τους πάνω απ’ όλα άνετοι. Δείχνουν ότι το εισιτήριο που πλήρωσες άξιζε. Δεν σε κοροϊδεύει κανείς με χίλιες πονηριές.

Δεν έχουν το ρομάντζο του θερινού, αλλά τουλάχιστον δεν ακούς ποτέ το ανατριχιαστικό «ψήσιμο» των ενοχλητικών κουνουπιών στην αυτοσχέδια πατέντα του ιδιοκτήτη – εξολοθρευτή. Θα ήταν ενδιαφέρον ο επαγγελματισμός των multiplex να συνδυαστεί με το ελληνικό χρώμα των θερινών σινεμά, χωρίς τις αδυναμίες τους.

*Η Χριστίνα Απέργη είναι μαθήτρια λυκείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή