Το ΚΑΜ, τα Χανιά και ο Καλλικράτης

Το ΚΑΜ, τα Χανιά και ο Καλλικράτης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΜΟΙ. Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά, ανήκει σε εκείνους τους θεσμούς της περιφέρειας που 14 χρόνια παραμένουν σταθεροί στο αρχικό όραμα. Εξ αρχής, το ΚΑΜ, όπως είναι γνωστό, προκαλούσε δράσεις στα Χανιά, ανοιγόταν στο εξωτερικό, έφερνε αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, διοργάνωνε εκθέσεις και ομιλίες. Από το μνημειώδες σε όγκο Μεγάλο Αρσενάλι, όπου στεγάζεται, ήταν (και παραμένει) μία σπίθα πολιτισμού. Επί 14 χρόνια, ο αρχιτέκτων Δημήτρης Αντωνακάκης έχει συνδέσει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του με την τύχη του ΚΑΜ. Το έβαλε σε ράγες και το κύλησε.

Σήμερα, το ΚΑΜ, λόγω της διασύνδεσής του με τον Δήμο Χανίων, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στη δομή του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων. Εχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις αυτόνομων οργανισμών ή φορέων να χάνουν πλέον την αυτοτέλειά τους ή τη διοίκησή τους. Και στην περίπτωση του ΚΑΜ, η συνέχεια είναι προβληματική. Ο Δημήτρης Αντωνακάκης είναι αρκετά ρεαλιστής ώστε να μην ταυτίζει τη θέση με το πρόσωπό του. Ωστόσο, σημειώνει ότι «το ΚΑΜ ως θεσμός και η καλλιτεχνική του διεύθυνση πρέπει να στελεχώνεται από ανθρώπους -αρχιτέκτονες όπως απαιτείται από την προγραμματική σύμβαση της ίδρυσής του- με αποδεδειγμένη ευρύτητα πολιτισμικών ενδιαφερόντων». Αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει. Οπως λέει ο κ. Δ. Αντωνακάκης, «η ενσωμάτωση-υποταγή του ΚΑΜ στην ΚΕΠΠΟΔΗΧ-ΚΑΜ, στερεί από τις δραστηριότητές του εκείνη την απαραίτητη αυτονομία με την οποία κέρδισε την καλή φήμη που έχει στην Ελλάδα και το εξωτερικό (…) Η υπαγωγή του ΚΑΜ σε μια ευκαιριακή παρουσίαση εκδηλώσεων πολιτισμού χωρίς ουσιαστική οργάνωση προγραμματισμένων παραγωγών σχετικών με όλες τις πολιτισμικές δραστηριότητες, θα φτωχύνουν καταλυτικά την επίμονη προβολή της πόλης των Χανίων και της Κρήτης ως χώρων παραγωγής πολιτισμού και όχι μόνο υποδοχής πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τα Κέντρα».

Η πρόταση των ανθρώπων του ΚΑΜ είναι η επιλογή μιας ανεξάρτητης καλλιτεχνικής διεύθυνσης και της αυτόνομης διοίκησης -πάντα στο πλαίσιο του δήμου- να επιτρέψει τη συνέχεια των προγραμματικών αρχών του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο των ετών τα Χανιά ταυτίστηκαν μέσω του ΚΑΜ ως πόλη παραγωγής αρχιτεκτονικών δράσεων και αυτό ήταν ένα κέρδος τόσο για την πόλη όσο και την Ελλάδα, καθώς το ΚΑΜ είχε και πρέπει να συνεχίσει να έχει διεθνείς επαφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή