Ολο πιο ψηλά στους αιθέρες, ταυτότητα και κρίση των πόλεων

Ολο πιο ψηλά στους αιθέρες, ταυτότητα και κρίση των πόλεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ζητήματα θέτουν οι νέας γενιάς ουρανοξύστες στις μεγαλουπόλεις Δύσης και Ανατολής. Ο καθ’ ύψος ανταγωνισμός που εκτοξεύτηκε στη δεκαετία του 1990 (με απαρχή τη δεκαετία του 1890, έναν αιώνα πριν), δεν έχει καμφθεί, αλλά μεταλλάσσεται διαρκώς, προσφέροντας νέα εργαλεία για την κατανόηση των σύγχρονων πόλεων. Είτε πρόκειται για κομψούς νέους ουρανοξύστες, όπως ο 76 ορόφων πύργος στη Spruce Street του Φρανκ Γκέρυ, έμβλημα υπερ-σοφιστικέ ντιζάιν, είτε για πιο χοντροκομμένες εκδοχές όπως οι νέοι «δίδυμοι» πύργοι σε προάστιο του Τορόντο (που λόγω καμπυλών ονομάστηκαν «Μέριλιν Μονρόε»), οι κορυφογραμμές των πόλεων κονταροχτυπιούνται.

Ηδη, από τον 12ο αιώνα, πανύψηλοι αστικοί πύργοι, όπως στην Μπολόνια, που ήταν το «Μανχάταν» του Μεσαίωνα, οργάνωναν το στίγμα της αστικής ζωής, προσαρμόζοντας την εκάστοτε τεχνολογία στην πρακτική ζωή. Η καμπή του 21ου αιώνα με την μετά το 2008 οικονομική κρίση, φέρνει στο τραπέζι ζητήματα αντοχής και βιωσιμότητας ενός μοντέλου ανάπτυξης που έλκει την καταγωγή από τον laissez-faire καπιταλισμό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η εποχή μας αποδεικνύεται συναρπαστική, καθώς όσοι προέβλεπαν την κατάρρευση αυτού του μοντέλου (κυρίως όταν η κρίση στα πρώτα της βήματα άγγιξε το Ντουμπάι) υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν και εν τέλει να σταθμίσουν εκ νέου τη μετάλλαξή του. Σήμερα, παρά τους κλυδωνισμούς στη Δύση, τα ψηλά κτίρια και οι πύργοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται ενσωματώνοντας την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας που συχνά καμουφλάρεται πίσω από εκλεκτικιστικές ή εξπρεσιονιστικές μορφολογικές ασκήσεις ύφους. Οι τρεις πόλοι (ΗΠΑ, Καναδάς – Αραβικός Κόλπος – Απω Ανατολή με φυγόκεντρους κύκλους πυκνότητας στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, ορίζουν ένα χάρτη ρευστό όσο κι προβλέψιμο, στο μέτρο του δυνατού. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η νέα οργάνωση των μεγαλουπόλεων (όσων κυρίως ξεπερνούν τα 8 – 10 εκατ. κατοίκους) μπορεί να φέρει σε μία οριακή αρμονία τα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και καθημερινότητας του πολίτη διατηρώντας ωστόσο αλώβητη την «ποίηση» στην κορυφογραμμή των πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή