Σε πρωτο πλανο…

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

… Τoν Σεπτέμβριο θα «ξαναβρεθεί» ανάμεσά μας ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης, αφού τότε θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Κέδρος» η ποιητική συλλογή που έμελλε να είναι η τελευταία του με τίτλο «Βαθέος γήρατος». Πρόκειται για ποιήματα που έγραψε τα τελευταία τρία χρόνια αποκλειστικά για τη μητέρα του. «Η συλλογή θα μπορούσε να διαβαστεί και σαν ένας διάλογος μάνας και μοναχογιού που αναπτύσσεται με στίχους σπάνιας εκφραστικής λιτότητας και στοχαστικού σπαραγμού», γράφει ο Νίκος Δαββέτας. Τον Οκτώβριο, από τις ίδιες εκδόσεις, θα κυκλοφορήσει ένα νεανικό έργο του Μένη Κουμανταρέα με τίτλο «Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ» που εκδίδεται για πρώτη φορά. Ενα μυθιστόρημα με ήρωες μια παρέα αγοριών και κοριτσιών που ανακαλύπτουν τον έρωτα και τη φιλία. Δύο βιβλία, μια πρώτη και μια τελευταία γραφή.

… Είναι μια κατηγορία τέχνης από μόνη της, η κατασκευή κέρινων ομοιωμάτων που συμπληρώνουν τις συλλογές μεγάλων εξειδικευμένων μουσείων. Στο Παρίσι, το περίφημο Μουσείο Grevin έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου αποκτήματος, που δεν είναι άλλο από το κέρινο ομοίωμα του Μπραντ Πιτ. Ο καλλιτέχνης Stephane Barret δούλεψε χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο κλιπ. Παρότι η ομοιότητα είναι επιτυχής, πολλοί είπαν ότι ο Μπραντ μοιάζει αρκετά γερασμένος… Στο Μουσείο Grevin, που εγκαινιάστηκε το 1882, υπάρχουν πολλοί ακόμη αστέρες, όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Μάικλ Τζάκσον.

… Το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Ηenri Gal 2011 απονεμήθηκε στον Γαλλο-Αλγερινό συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα για το σύνολο του έργου του. Το βραβείο απονέμεται από τη Γαλλική Ακαδημία. Ο Χάντρα έγινε γνωστός από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Λομπ: «Μοριτούρι», «Το μερίδιο του νεκρού», αλλά και από τα μυθιστορήματα «Τα χελιδόνια της Καμπούλ», «Αυτό που η μέρα η οφείλει στη νύχτα». Ολα τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

… O Γαλλο-Λιβανέζος συγγραφέας Αμίν Μααλούφ έγινε δεκτός στις 23 του περασμένου Ιουνίου στο Πάνθεον των Γάλλων Ακαδημαϊκών… ο κάτοχος του βραβείου Γκονκούρ το 1993 για το μυθιστόρημα «Ο βράχος του Τάνιος» (εκδ. Ωκεανίδα) εξελέγη στη θέση του αποβιώσαντος Γάλλου ανθρωπολόγου Κλοντ Λεβί Στρος. Οι «αθάνατοι» της Γαλλικής Ακαδημίας εξέλεξαν τον 62χρονο συγγραφέα στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με 17 σε σύνολο 24 ψήφων…

… Νέοι διορισμοί διοικητικών συμβουλίων σε πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Ετσι, το νέο Δ. Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (πρόεδρο), αντιπρόεδρο τη Δόμνα Ευνουχίδου και μέλη τους Μαρία Βοζίκη, Ευσταθία Μαυρίδου-Γκουτζίκα και Μιχάλη Λαπιδάκη. Νέα πρόσωπα και στο Δ. Σ. του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης: πρόεδρος ο Χαράλαμπος Λεφάκης, αντιπρόεδρος ο Χασδάι Καπόν και μέλη οι Σίμος Παπάνας, Βαγγέλης Στοϊκός και Σωτηρία Γκούγκα.

… Μας είναι αγαπητός και ας μην τον ακούμε τόσο συχνά όσο παλιά. Ο Τομ Γουέιτς φωτογραφίζεται με το καπέλο του στο βιβλίο με τίτλο «Tom Waits on Tom Waits. Interviews and encounters» που κυκλοφορεί από το Chicago Review Press με συνεντεύξεις, συναντήσεις, συνομιλίες του Τομ Γουέιτς στη διάρκεια των χρόνων.

… Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε στην Επίδαυρο, η παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, που φέτος παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, με την Αμαλία Μουτούση και τον Χρήστο Λούλη στους κεντρικούς ρόλους, θα επαναληφθεί για δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Η προπώληση ήδη ξεκίνησε από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

… Μπορεί να είναι διάσημη για τη δοξασμένη καριέρα της μπροστά από τις κάμερες της τηλεόρασης, όμως η Οπρα Γουίνφρεϊ υπήρξε κάποτε υποψήφια και για Οσκαρ, για την ερμηνεία της στο «Πορφυρό χρώμα». Για αυτή την ερμηνεία, την κυρίαρχη θέση της στον χώρο του θεάματος, αλλά και για τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα, η Οπρα θα βραβευτεί με ένα τιμητικό Οσκαρ. Το βραβείο που θα τής απονεμηθεί είναι το ανθρωπιστικό βραβείο Τζιν Χέρσολτ. Μαζί της θα τιμηθούν, ο ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς και ο μακιγιέρ Ντικ Σμιθ, ήδη βραβευμένος για τη δουλειά του στον «Amadeus»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή