Ατζέντα

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Οι μανιασμένες θάλασσες του Βαγγέλη Τζερμιά

Στα Φηρά, στη Σαντορίνη, είναι σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, που κάθε καλοκαίρι συσπειρώνει καλλιτέχνες και κοινό. Μία από τις βασικές εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος είναι η έκθεση με τίτλο «Θαλασσινές περιπέτειες» του Βαγγέλη Τζερμιά. Με έργα που εμπνέονται από τη θάλασσα, ο Βαγγέλης Τζερμιάς μάς δίνει μία προσωπική ερμηνεία, αισθησιακή και μεταφυσική, του υγρού στοιχείου. Με έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία, ο Τζερμιάς κάνει «μεγάλη ζωγραφική» κατά τον τρόπο των θαλασσογράφων περασμένων αιώνων. Τα έργα του έχουν υπόκωφη δύναμη. Εύστοχα το περιγράφει η ιστορικός τέχνης Ευρυδίκη Τρισόν – Μιλσανή: «Η αναρχική θάλασσα του Βαγγέλη Τζερμιά με το πυκνό ατίθασο μπλε χρώμα-έμβλημά της, δουλεμένο χειρονομιακά με βίαιες πινελιές, είναι συχνά μανιασμένο στοιχείο όπου παλεύουν τα φανταστικά καράβια της έμπνευσής του».

ΘΕΑΤΡΟ

Αλαντίν στη Νεμέα

Στο Green Theater, στη Νεμέα, παρουσιάζεται σήμερα (21.00) ο «Αλαντίν», το μιούζικαλ για παιδιά του Θεάτρου Τέχνης, που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Δεγαΐτης. Είναι ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τις «Χίλιες και μία νύχτες» (σε διασκευή Ανδρης Θεοδότου), με σκηνικά – κοστούμια Πάρι Μέξη και μουσική Νίκου Τσέκου. Επόμενος σταθμός για τον «Αλαντίν» η Σαντορίνη (12/8) και ακολουθεί η Κεφαλονιά (20, 21/8) κ.ά.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η «Αθέατη πλευρά»

Στο παλιό δημοτικό σχολείο του Κάστρου παρουσιάζεται από τις 4 Αυγούστου, η έκθεση «Η αθέατη πλευρά» – Σύγχρονη ελληνική τέχνη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης». Είναι ήδη η τρίτη χρονιά όπου το μουσείο συνεργάζεται με τον Δήμο Σίφνου και τον πολιτιστικό σύλλογο του νησιού, παρουσιάζοντας μικρά εικαστικά αφιερώματα.

Η ιδέα για τη δημιουργία της «Αθέατης πλευράς» προέκυψε με την προετοιμασία της νέας μεγάλης έκθεσης της Πινακοθήκης το φθινόπωρο, από το σύνολο των συλλογών της, που θα αναδεικνύει, κατά χρονολογικές ενότητες, άγνωστες πτυχές της ελληνικής τέχνης, από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Στη Σίφνο θα δούμε λοιπόν μια σειρά από άγνωστα έργα, είτε έργα που έχουν εκτεθεί πριν από πολλά χρόνια. Οι καλλιτέχνες είναι κυρίως από τη γενιά του 1960 μέχρι νεότερους της γενιάς του 1990. Ανάμεσά τους είναι ο Γιώργος Βακιρτζής, ο Κορνήλιος Γραμμένος, ο Λευτέρης Κανακάκις, η Μαριάνα Στραπατσάκη, ο Παναγιώτης Τέτσης κ.ά. Ως τις 28/9.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ο Ηρακλής μαίνεται και σκοτώνει την οικογένειά του

Η δεύτερη παράσταση της δεύτερης παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου στα φετινά Επιδαύρια. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηρακλής μαινόμενος», μία από τις λιγότερο γνωστές και λιγότερο παιγμένες τραγωδίες. Κεντρικό πρόσωπο ο Ηρακλής, που επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Σκοτώνει τον Λύκο, όμως μια ένθεη μανία τον στρέφει εναντίον της οικογένειάς του… Παίζουν: Πρ. Αγαθοκλέους, Θοδ. Αθερίδης, Κων. Ασπιώτης, Γιάννης Βογιατζής, Γ. Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Γ. Ζιόβας, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κ. Κοράκης, Δημ. Μακαλιάς, Ντ. Μακρής, Αλ. Μαυρόπουλος, Γ. Μπινιάρης, Γιούλα Μπούνταλη, Αρ. Πανταζάρας, Γ. Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Μηνάς Χατζησάββας.

ΕΚΘΕΣΗ

Γεύση από αλμύρα

Στο Grand Hotel Ποσειδώνιο, στις Σπέτσες, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή 12 Αυγούστου (ώρα 20.30) η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Γεύση Αλμύρα ΙΙ». Την έκθεση οργανώνει η Gallery Skoufa (επιμέλεια Γιάννης Καλλιγάς). Εργα τους παρουσιάζουν οι ζωγράφοι: Νίκος Αγγελίδης, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Εριέττα Βορδώνη, Δημήτρης Γέρος, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Κανά, Πωλίνα Κασιμάτη, Σπύρος Κωτσάλας, Τάσσος Μαντζαβίνος, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Δημήτρης Σαρασίτης, Βίκυ Σταματοπούλου, Μαίρη Σχοινά, Μαρία Φιλιπποπούλου, Μαρία Φραγκουδάκη, Γιώργος Χαδούλης, Απόστολος Χαντζάρας, Αχιλλέας Χρηστίδης. Διάρκεια έως 31 Αυγούστου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΚΘΒΕ, ένα θεατρικό ψηφιδωτό 50 χρόνων

Μισός αιώνας θεατρικής δημιουργίας σε μια παράσταση. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Αυγούστου (με την πανσέληνο) την παράσταση «Μικρά Διονύσια» σε σύνθεση κειμένων και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Ενα ταξίδι στο θεατρικό τότε και στο σήμερα που συνδέει θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσίασε το ΚΘΒΕ σε διάφορα αρχαία θέατρα της χώρας. Οι σκηνοθέτες Γιάννης Ρήγας και Γρηγόρης Καραντινάκης συνέδεσαν είκοσι οκτώ αποσπάσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσίασε στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων το ΚΘΒΕ. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Λίλη Πεζανού και τα κοστούμια η Ερση Δρίνη. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Λαζ. Γεωργακόπουλος Γ. Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς, Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.ά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Εγκαινιάζεται σήμερα το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού με συναυλία του Leondari Ensemble στον Πόρο (ώρα 21.00, Αμφιθέατρο Μεγάρου Συγγρού). Ακολουθούν Γαλατάς (7/8) και Υδρα (8/8), www. leonadari-ensemble. com

– Στο Φεστιβάλ Οίτης (Λελέικα Υπάτης) εμφανίζονται τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, τα «Υπόγεια Ρεύματα» (12 ευρώ στο ταμείο).

– Στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, στις 9.30 μ. μ., θα βρίσκεται τη Δευτέρα 8 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με το έργο του

Ζαν Κοκτό «Ανθρώπινη φωνή», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και πρωταγωνιστές τους Κερασία Σαμαρά, Αλέξανδρο Νταβρή και Νικόλα Μπράβο. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1930 στην Κομεντί Φρανσέζ και μέχρι τώρα την κεντρική ηρωίδα έχουν ερμηνεύσει η Αννα Μανιάνι, η Ιγκριντ Μπέργκμαν, αλλά και η Ελλη Λαμπέτη, στη μνήμη της οποίας αφιερώνεται η παράσταση.

– Αρχισε η προπώληση για τη συναυλία Μαρίας Φαραντούρη και Αλκίνοου Ιωαννίδη που θα δοθεί στο Ηρώδειο στις 30/8 (στα Metropolis και www. ticketservices. gr).

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Καραγκιόζης

Αν έχετε επιθυμήσει γεύση από παλιά ή αν θέλετε να πάτε τα παιδιά σε μια υπαίθρια παράσταση Καραγκιόζη, σημειώστε πως κάθε Δευτέρα βράδυ (ώρα 21.00) στον θερινό κινηματογράφο «Τριανόν Cinemax» στη Σαρωνίδα (Κεφαλληνίας 4, Σαρωνίδα, τηλ. 22910-54.931) ο Τάσος Κώνστας δίνει παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Δευτέρα στον ίδιο κινηματογράφο έως και 29 Αυγούστου με είσοδο 7,50 ευρώ (διάρκεια παράστασης 60 λεπτά). Κάθε εβδομάδα παρουσιάζεται καινούργιο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή