Νέες εκδόσεις

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ

Χαρέμι ανδρών

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 224 – 12 ευρώ

Ποια ανάγκη σπρώχνει την ηρωίδα να βάλει αγγελία για να δημιουργήσει ένα χαρέμι από έξι άνδρες; Ποιο κίνητρο υποκινεί τους υποψηφίους να απαντήσουν αναλαμβάνοντας έκαστος το ένα έκτο των εξόδων της; Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας διονυσιακός εραστής που απαγγέλλει ποίηση, ένας ρομαντικός φυσιολάτρης, ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης, ένας Αθηναίος ζωγράφος, ένας αρχαιολόγος-ταξιδευτής και ένας τεχνοκράτης; Με βαθιά ειρωνεία και ανάλαφρη φιλοσοφική διάθεση, η Σοφία Μαντουβάλου επιχειρεί μια κάθοδο στη γυναικεία ύπαρξη και στην ορατή και αόρατη σχέση της με τον αρσενικό εταίρο στη ζωή της. Στο ερωτικό παιχνίδι που επινοεί, ξεσκεπάζει τις αδυναμίες στην επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων και μέσω μιας αναπάντεχης ανατροπής δίνει λύση στο ερώτημα που βασανίζει χρόνια τώρα τον γυναικείο πληθυσμό: ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για να καλύψει την πολυπλοκότητα της γυναικείας ύπαρξης;

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΝ ΖΟΥΡΟΥΔΗ

Το άγγιγμα του Μίδα

Μια υπόθεση για τον από μηχανής ντετέκτιβ

μετ. Ευαγγελία Αυλωνίτη

εκδ. Κέδρος, σελ. 312 – 14 ευρώ

Για περισσότερο από μισόν αιώνα, ο μισοερειπωμένος αρχαίος ναός του Απόλλωνα στην περιοχή της Αρκαδίας συντηρείται από τον ντόπιο μελισσοκόμο Γαβρίλη Καλόγερο. Οταν όμως η αξία της γύρω περιοχής μεγαλώνει, ο μελισσοκόμος πείθεται με αθέμιτα μέσα να παραιτηθεί από τα συμφέροντά του. Μερικές ώρες αφότου βάλει την υπογραφή του, δολοφονείται με βίαιο τρόπο. Η αστυνομία θεωρεί ένοχο τον φίλο του Ερμή Διάκτορο. Για να αποδείξει την αθωότητά του, ο Ερμής είναι αναγκασμένος να ανακαλύψει τους πραγματικούς δολοφόνους – τους ανθρώπους εκείνους που έχουν να κερδίσουν πολλά από την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου.

ΗΕRΜΑΝ ΜΕLVΙLLΕ

Μπάρτλμπυ, ο γραφέας

Μια ιστορία της Ουώλλ Στρητ

επιμ. Gilles Deleuze

μετ. Αθηνά Δημητριάδου

εκδ. Αγρα, σελ. 176 – 13,50 ευρώ

Ο Μπάρτλμπυ δεν είναι μια μεταφορά για τον συγγραφέα ούτε το σύμβολο κάποιου. Είναι ένα βίαια κωμικό κείμενο, και το κωμικό είναι πάντοτε κυριολεκτικό. Είναι σαν μια νουβέλα του Κλάιστ, του Ντοστογιέφσκι, του Κάφκα ή του Μπέκετ, με τους οποίους σχηματίζει μια υπόγεια γενεαλογική γραμμή αίγλης. Αυτό που μετράει για έναν μεγάλο μυθιστοριογράφο, τον Μέλβιλ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Κάφκα ή τον Μούζιλ είναι τα πράγματα να παραμένουν αινιγματικά, όχι όμως και αυθαίρετα. Με λίγα λόγια, μια νέα λογική, μια άρτια λογική που δεν μας επαναφέρει όμως στον ορθό λόγο και που συλλαμβάνει την οικειότητα ζωής και θανάτου. Ο μυθιστοριογράφος έχει το μάτι του προφήτη και όχι το μάτι του ψυχολόγου.

ΜΕΛΕΤΗ

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΧΙΟΝΙΔΟΥ

Λιμός και θάνατος στην κατοχική

Ελλάδα 1941-1944

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 296 – 22 ευρώ

Η μελέτη εξετάζει την πορεία της διατροφικής κρίσης και τα πολιτικά ζητήματα γύρω από αυτή στη διάρκεια της κατοχής από γερμανικές, ιταλικές και βουλγαρικές δυνάμεις. Εστιάζει στη δημογραφία του λιμού και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων ανακούφισης. Η διεπιστημονική προσέγγισή της συνδυάζει δημογραφικές, ιστορικές και ανθρωπολογικές μεθοδολογίες, προσφέροντας μια συνολική εκτίμηση του λιμού. Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο που ερευνά τα αρχεία του Διεθνούς Κομιτάτου του Ερυθρού Σταυρού, τα οποία σχετίζονται με τον λιμό παρέχοντας βαθύτερη κατανόηση της πολιτικής και της πρακτικής των επιχειρήσεων αρωγής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΙΝΤΕ ΖΑΛΜΠΕΡ

Φρίντα Κάλο

Η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας

μετ. Σίσσυ Παπαδάκη

εκδ. Μελάνι, σελ. 208 – 16,72 ευρώ

«Σαν κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα». Ετσι χαρακτήρισε ο Αντρέ Μπρετόν την τέχνη της Φρίντα Κάλο. Ο χαρακτηρισμός ωστόσο θα μπορούσε να αναφέρεται στην ίδια τη ζωγράφο με τα πολύχρωμα φανταχτερά μεξικάνικα φορέματά της πάνω από ένα σώμα σακατεμένο, γεμάτο πόνο, αλλά και με άγρια λαχτάρα για ζωή. Αλλοι τη χαρακτήρισαν «αγία της γυναικείας τέχνης». Αλλοι γνωρίζουν κυρίως τον θυελλώδη ερωτικό της βίο, το πάθος της για τον έρωτα της ζωής της, Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβιέρα, τον οποίο παντρεύτηκε δύο φορές, αλλά και τους πολλούς εραστές της, άνδρες και γυναίκες, ανάμεσα στους οποίους και ο εξόριστος τότε στο Μεξικό Λέον Τρότσκι.

ΧΟΡΟΣ

CΗRΙSΤΙΝΕ DΕΝΝΙSΤΟΝ

Το νόημα του τάνγκο

Η ιστορία του αργεντίνικου χορού

μετ. Πόλυ Μοσχοπούλου

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 244 – 15 ευρώ

Το βιβλίο αυτό αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του χορού που μάγεψε τον κόσμο από τα στενοσόκακα του Μπουένος Αϊρες ώς την παρισινή υψηλή κοινωνία. Δείχνει πώς γεννήθηκε αυτός ο χορός στις ιδιάζουσες συνθήκες της Αργεντινής προς το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ένα κύμα εισροής Ευρωπαίων εργατών και ένα περίσσευμα ανδρών πλημμύρισαν τη χώρα. Περιγράφει πώς η τανγκομανία κατέλαβε ολόκληρη την υφήλιο στις αρχές του 20ού αιώνα και πώς το πραξικόπημα της δεκαετίας του 1950 κατέπνιξε την επιρροή του τάνγκο για μια ολόκληρη γενιά. Εκθέτει, τέλος, πώς η θεατρική παράσταση «Τάνγκο Αργεντίνο» πυροδότησε την αναγέννησή του, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή