Υπόνοιες για δολοφονία του Καμύ από Σοβιετικούς

Υπόνοιες για δολοφονία του Καμύ από Σοβιετικούς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Οταν ο Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και ακούραστος εραστής Αλμπέρ Καμύ σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1960, δύο μόλις χρόνια αφού πήρε το βραβείο Νομπέλ, η αφρόκρεμα του πνευματικού κόσμου της Γαλλίας θρήνησε την τραγική απώλεια.

Στην τσέπη του Καμύ βρέθηκε ένα αχρησιμοποίητο εισιτήριο επιστροφής με τρένο από το σπίτι του στην Προβηγκία για το Παρίσι. Ο 46χρονος συγγραφέας σκόπευε να επιστρέψει μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μαζί με τη σύζυγό του Φρανσίν και τα δίδυμα, Κατρίν και Ζαν. Δέχθηκε όμως την προσφορά του φίλου και εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ να γυρίσουν οι δυο τους μαζί με το αυτοκίνητο.

Ο Καμύ βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν το αυτοκίνητο του Γκαλιμάρ καρφώθηκε σε ένα δέντρο. Ο Γκαλιμάρ εξέπνευσε ύστερα από λίγες ημέρες. Μαζί με το εισιτήριο του τρένου, η αστυνομία βρήκε και 144 σελίδες ενός χειρογράφου ημιτελούς μυθιστορήματος. Η είδηση σόκαρε τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορεί και να μην ήταν ατύχημα.

Η «Κοριέρε ντέλα Σέρα» δημοσίευσε ένα άρθρο που υποδηλώνει ότι Σοβιετικοί κατάσκοποι μπορεί να είχαν προκαλέσει το «ατύχημα». Η θεωρία βασίζεται στις παρατηρήσεις του ακαδημαϊκού Τζοβάνι Κατέλι, που φέρνει στο φως ένα απόσπασμα ημερολογίου του Τσέχου Γιαν Ζάμπρανα, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο θάνατος του Καμύ είχε προκληθεί από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Εγραφε ότι η διαταγή είχε δοθεί από τον Ντμίτρι Σεπίλοφ, υπουργό Εξωτερικών, στον οποίο ο Καμύ είχε επιτεθεί σε άρθρο του κατά της σοβιετικής επέμβασης στην Ουγγαρία το 1956. Αργότερα, ο Καμύ είχε και πάλι εξοργίσει τους Σοβιετικούς δηλώνοντας δημοσίως την υποστήριξή του στον Μπόρις Παστερνάκ, ο οποίος ήταν απαγορευμένος από το καθεστώς της ΕΣΣΔ. Ο βιογράφος του Καμύ, Ολιβερ Τοντ, πάντως, δήλωσε πως ποτέ δεν είχε συναντήσει ύποπτες αναφορές στη διάρκεια των ερευνών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή