Ενας ντετέκτιβ στην Ελλάδα του χθες

Ενας ντετέκτιβ στην Ελλάδα του χθες

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Μία Βρετανίδα συγγραφέας, που ξετυλίγει σταδιακά μία ολόκληρη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με θέμα την Ελλάδα, είναι από μόνο του ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο. Πόσω μάλλον όταν τα βιβλία της Ανν Ζουρούδη, με ήρωα τον ντετέκτιβ Ερμή Διάκτορο, γνωρίζουν επιτυχία και στις μέρες μας έχουν μία ειδικού βάρους επικαιρότητα. Η Ζουρούδη, που γνώρισε την Ελλάδα και τον μέλλοντα σύζυγό της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, εντυπωσιάστηκε τόσο από τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες της μικρής κοινότητας (ζούσε τότε στη Σύμη) ώστε αποφάσισε να αφηγηθεί τις ιστορίες της σε ελληνικό περιβάλλον.

Δύο από τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά (από τις εκδόσεις Κέδρος) ενώ ετοιμάζεται το τρίτο. Το «Αγγιγμα του Μίδα» (μετ. Ευαγγελία Αυλωνίτη) είναι το πιο πρόσφατο, ενώ προηγήθηκε το «Αναγγελία Εγκλήματος» (μετ. Φίλιππος Χρυσόπουλος), βιβλία που όπως υποστηρίζει και η Ελληνίδα εκδότριά της, κ. Κάτια Λεμπέση, είναι «επίκαιρα» πέρα από την ελκυστική πλοκή. Η Ανν Ζουρούδη δίνει ζωή στον Ερμή Διάκτορα, τον οποίο, όπως λέει η ίδια, στερεί από τα στερεότυπα ενός ντετέκτιβ της κλασικής σχολής, και τον κάνει πιο φιλοσοφημένο, πιο αρχέγονη φιγούρα, πιο «Ελληνα». Είναι αστυνομικά μυθιστορήματα όχι ακριβώς «ενδο-αστικά», όπως τα κλασικά του είδους, αλλά «υπερ-αστικά» καθώς αναφέρονται σε ένα αόριστο σύγχρονο ιστορικό σημείο (από τα μέσα του ’60 ώς τα μέσα του ’80) σε ένα ρευστό τόπο. Η Ελλάδα της Ανν Ζουρούδη είναι αναγνωρίσιμη, οικεία, αλλά όχι ταυτόσημη με την Ελλάδα του σήμερα. Είναι μία γέφυρα προς το εγγύς χθες, που υποχρεώνει σε διαδρομές αυτογνωσίας.Ν. Β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή