Πέφτοντας από μιναρέ, τον Δεκαπενταύγουστο…

Πέφτοντας από μιναρέ, τον Δεκαπενταύγουστο…

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Η καλύτερη πρόταση για όσους μείνουν στην Αθήνα το τριήμερο των αργιών του Δεκαπενταύγουστου είναι η επανέκδοση της ταινίας του Χάουαρντ Χοκς. Οι δύο πρεμιέρες που συμπληρώνουν το μενού της εβδομάδας είναι κάτω του μετρίου. Σαν να λέμε, οι διανομείς αδειάζουν και τα τελευταία ράφια στις αποθήκες τους λίγο πριν από την έναρξη της νέας κινηματογραφικής περιόδου.

«Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη» (*). Η περιπέτεια χολιγουντιανού τύπου, το μελό σαν αυτό που ξεχειλίζει όπως ο αφρός από τα τουρκικά σίριαλ, η αφέλεια και η χονδροειδής αναφορά στην τρομοκρατία φτιάχνουν έναν αχταρμά. Μέρος της συνταγής είναι και το διεθνές καστ (ο Ντάνι Γκλόβερ και η Τζίνα Γκέρσον έχουν περίοπτη θέση). Η ιστορία διαδραματίζεται σε Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη.

Επειτα από μια τρομοκρατική φανατικών ισλαμιστών επίθεση στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική αστυνομία στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τους δύο καλύτερους ράμπο της (ο ένας Κούδρος) για να παραλάβουν έναν κρατούμενο που θεωρείται εγκέφαλος μιας ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόκειται για έναν Τούρκο μεσοαστό διανοούμενο, επιφανή παράγοντα της μουσουλμανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Ο Χάτζι Γκούμις, έτσι ονομάζεται, είναι παντρέμενος με μια Χριστιανή (μάλλον από την Κωνσταντινούπολη) ονόματι Μαρία και δηλώνει αθώος. (Το ύφος του θυμίζει Γκάντι.) Κατά τη μεταφορά του στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, συνοδεία των Τούρκων πρακτόρων, ο Χάτζι δραπετεύει. Λίγο μετά όμως παραδίδεται, γιατί ένας αθώος δεν έχει λόγο να φοβάται τη δικαιοσύνη. Στην Κωνσταντινούπολη ως διά μαγείας οι δύο πράκτορες που έχουν ήδη πειστεί για την αθωότητά του πείθουν και την ηγεσία της αντιτρομοκρατικής. Και ενώ όλα οδηγούν σε χάπι εντ (μέχρι και οι θερμοκέφαλοι ισλαμιστές που κραυγάζουν για τζιχάντ φαίνεται να το σκέπτονται) μια παλιά βεντέτα έρχεται να χαλάσει τη σούπα του Κιρμιζιγκούλ…

Προβάλλεται και η δραματική κομεντί της Νικόλ Κασέλ «Ενας μικρός παράδεισος». Μια νεαρή γυναίκα που έχει χτυπηθεί από την επάρατο βρίσκει στήριγμα στον γιατρό της. Με την Κέιτ Χάνσον και τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή