«Εφυγε» ο ζωγράφος Φώτης Σαρρής

«Εφυγε» ο ζωγράφος Φώτης Σαρρής

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Ζωγράφος από τους στρατευμένους της μεταπολεμικής τέχνης, ο Φώτης Σαρρής απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών. Με σκοτεινά χρώματα (επηρεασμένος από τη βυζαντινή τέχνη για την οποία έτρεφε μεγάλο ενδιαφέρον) και συχνά με βίαιες εξπρεσιονιστικές αντιθέσεις, ο Φώτης Σαρρής εμφανίστηκε στην εικαστική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη) ανέπτυξε από νωρίς ενδιαφέρον για κοινωνικά θέματα και στο έργο του καλλιέργησε την κριτική διάθεση. Οπως αναφέρεται στο «Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών» των εκδόσεων Μέλισσα, ο Φώτης Σαρρής «ζωγράφιζε σταθμούς, περίπτερα, εργοστάσια κ. ά.» διατηρώντας «εναργές το ενδιαφέρον του για την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα». Στην πρώτη του ατομική έκθεση το 1966 στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (με κείμενο της Βάσως Κατράκη στον κατάλογο), ο Φώτης Σαρρής είχε ως κεντρικό θέμα την πρόσφατη, τότε, δολοφονία του Σ. Πέτρουλα και αργότερα διαδηλώσεις των δεκαετιών του ’70 και του ’80.

Στη διάρκεια της καριέρας του πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις. Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας, κ. α. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε περιοδικά καθώς και προλόγους σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή