Σε πρωτο πλανο…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Αρεσε η παράσταση του Εθνικού στην Επίδαυρο, την περασμένη εβδομάδα. Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού θα παρουσιαστεί σε νέες ημερομηνίες και στην Αθήνα. Στο νεοσύστατο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Αθηναίων στο Θέατρο Αττικού Αλσους στις 9 Σεπτεμβρίου, και λίγο μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης, στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους «Δ. Κιντής» (με γενική είσοδο 15 ευρώ για τις δύο παραστάσεις). Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης. Η μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα (σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό) και η μουσική (που επίσης εντυπωσίασε) του Δημήτρη Καμαρωτού.

…Από τις νεοσύστατες εκδόσεις Μακόντο (www.macondobooks.gr) κυκλοφορούν πλέον τα βιβλία του συγγραφέα Πάνου Καρνέζη. Στη νέα εκδοτική στέγη, κυκλοφορούν ήδη τα βιβλία του «Μικρές ατιμίες και άλλα διηγήματα», «Ο λαβύρινθος», «Το πάρτι γενεθλίων» και «Το μοναστήρι».

…Αξέχαστη και εμβληματική ήταν η μορφή του Βέλγου ηθοποιού Claude Laydu, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 84 ετών. Ο Laydu είχε μια μεγάλη καριέρα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, αλλά έμεινε στην ιστορία του σινεμά ως η κινηματογραφική ενσάρκωση του εφημέριου στην αριστουργηματική ταινία του Ρομπέρ Μπρεσόν «Το ημερολόγιο ενός εφημέριου» (1951), που βασίζεται στο κλασικό βιβλίο του Georges Bernanos, γραμμένο το 1936. O Laydu επελέγη για τον ρόλο από τον Μπρεσόν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους, γιατί ενσάρκωνε τέλεια την πραότητα και την εσωτερικότητα του ρόλου. Επί ένα χρόνο, συναντιόνταν κάθε Κυριακή και συζητούσαν για τον ρόλο και μάλιστα ο Laydu πέρασε ένα διάστημα εσώκλειστος σε καθολικό μοναστήρι ώστε να αποκτήσει προσωπικό βίωμα.

…Την πρώτη του εμφάνιση έκανε στις αρχές Αυγούστου (6, 7, 8) το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, που διοργάνωσε τρεις βραδιές στον Πόρο, στον Γαλατά και στην Υδρα. Ηταν μια πρωτοβουλία του Leondari Ensemble (www.leondari-ensemble.com) με σκοπό τη συνάντηση διακεκριμένων νέων μουσικών από τις μουσικές μητροπόλεις του κόσμου και την παρουσίαση υψηλής στάθμης συναυλιών για τους παραθεριστές και τους κατοίκους. Το Leondari Ensemble συγκεντρώνει μουσικούς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Με καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολονίστα Γιάννη Αγρανιώτη και του Αυστραλού βιολονίστα Francis Kefford, το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού έκανε ήδη την αρχή και δημιούργησε προσδοκίες για του χρόνου.

…Αθόρυβη αλλά συστηματική δουλειά πραγματοποιεί η Πινακοθήκη Βιάννου στην Κρήτη. Οχι μόνο στον τομέα των εικαστικών με τις καλές εκθέσεις (πέρυσι είχε γίνει έκθεση σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη) αλλά και στον τομέα των εκδόσεων. Πρόσφατες είναι οι εκδόσεις της Πινακοθήκης Βιάννου για τον Ιωάννη Κονδυλάκη με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Βιαννίτη συγγραφέα. Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν άνθρωποι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που κρατούν ζωντανές τέτοιες εστίες πολιτισμού.

…Από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της κοσμικής ζωής στην Ισπανία, η 85χρονη πλέον Δούκισσα της Αλμπα αιφνιδίασε όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παντρευτεί το φθινόπωρο έναν κατά 24 χρόνια νεότερο άντρα, που δεν φέρει κάποιο τίτλο ευγενείας (η ίδια έχει τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλον στον κόσμο). Η Δούκισσα της Αλμπα, που έχει αμύθητη περιουσία, θορύβησε με την απόφαση αυτή τα παιδιά της, που δεν ευχαριστήθηκαν καθόλου με την εμφάνιση ενός άλλου νομίμου κληρονόμου. Γι’ αυτό, η Δούκισσα ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει την περιουσία της πριν από τον θάνατό της.

…Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε ότι φέτος χορήγησε περισσότερες υποτροφίες. Ετσι, για το έτος 2011-2012, το Ιδρυμα απονέμει συνολικά 216 υποτροφίες (180 σε Ελληνες και 36 σε αλλοδαπούς). Από τις υποτροφίες προς Ελληνες, οι 108 αφορούν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στο εξωτερικό. Από τις υποτροφίες σε αλλοδαπούς, οι 10 αφορούν ακαδημαϊκούς και τακτικούς καθηγητές πανεπιστημίου. Η επόμενη προκήρυξη υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή