Προ-βολες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν προχωρήσουν τα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως τα εξήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, θα είναι ένα πρώτο βήμα για την καθέλκυση ενός σκέλους του λεγόμενου αθηναϊκού τριγώνου. Η Ακαδημία Πλάτωνος στα όρια του Κολωνού, του Βοτανικού και των Σεπολίων, συνοικία αρχαία και παραμελημένη, προσφέρεται για τη συμπλήρωση της αρχαίας τοπιογραφίας της Αθήνας, αυτής που σκεπάστηκε από την δίχως όραμα ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Θα απαιτηθεί βεβαίως πολύς χρόνος για να δημιουργηθεί το αντίβαρο ενός πολιτιστικού αντιδραστήρα, με τη δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Είναι ένα από τα μαξιμαλιστικά σχέδια που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια, σχέδιο, που, όπως ειπώθηκε, θα ακολουθήσει το πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς μιας ευρύτερης περιοχής.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού τοπόσημου στην Ακαδημία Πλάτωνος ακούγεται σωστή, αλλά στην παρούσα φάση μοιάζει ρηχή και πολιτικάντικη. Ακούγεται αποσπασματική και μετέωρη έξω από ένα όραμα που θα συνέδεε τα σκόρπια νήματα της Αθήνας. Το Λύκειο του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης (μια και μιλάμε για την Ακαδημία Πλάτωνος) παραμένει αναξιοποίητο. Και τα υπάρχοντα Μουσεία είναι υποστελεχωμένα με προβληματική λειτουργία. Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου όταν η καρδιά της Αθήνας μοιάζει με τρύπιο δίχτυ, δεν ακούγεται αξιόπιστο σχέδιο. Δεν έχει πείσει δηλαδή η Πολιτεία ότι είναι σε θέση να αναλάβει, να ολοκληρώσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύνθετο έργο. Μακάρι να διαψευστούμε αλλά είναι σαφές ότι τα εξαγγελθέντα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος, όσο θετικά κι αν είναι, απέχουν έτη φωτός από τη γενική φιλοδοξία που διατύπωσε ο υπουργός. Δυστυχώς, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Κολωνός και ο Κεραμεικός αφέθηκαν να γεμίσουν με ψηλές πολυκατοικίες (ιδίως γύρω από το Δημόσιο Σήμα). Μόνο μία τολμηρή πολιτική συνεργασίας με ιδιωτικά και διεθνή κεφάλαια, κίνητρα και φοροαπαλλαγές, και παράλληλα με σοβαρό και ρεαλιστικό όραμα, μπορεί να αλλάξει το ρεύμα. Διαφορετικά, θα αρκεστούμε στην κατάργηση αποθηκών και στην απαλλοτρίωση ενός και μόνο κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή