Η υποχρέωση της τηλεοπτικής έξαψης

Η υποχρέωση της τηλεοπτικής έξαψης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παλιά δημοσιογραφική κοινοτοπία λέει ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο. Τίποτα αναληθέστερο. Αύγουστο ξεκίνησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Αύγουστο έπεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, Αύγουστο τα τανκς των Σοβιετικών διέλυσαν την Ανοιξη της Πράγας και πόσα ακόμα… Ολα αυτά, βέβαια, έγιναν μια φορά. Γιατί υπάρχουν και ειδήσεις που επαναλαμβάνονται άπαξ ετησίως. Τουλάχιστον όσο υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση, κάθε τέτοια εποχή, εκείνο το μέρος της ελληνικής κοινωνίας που δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει τη νιότη και την ανεμελιά του, ανεξαρτήτως συνθηκών, αποκαλύπτει υπερήφανα την πίσω του πλευρά… Δεκάδες ζηλευτά, καλοσμιλεμένα οπίσθια εναλλάσσονται αδιάκοπα στα δελτία ειδήσεων ορισμένων καναλιών, ανεξαρτήτως θέματος. Κρίση και νέοι, διασκέδαση, νοθευμένο αλκοόλ στα νησιά, η «εισβολή» των Βαλκάνιων τουριστών στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, οι διαρρήξεις – όλα σε ένα… Σαν κάποιος να τους είπε ότι τώρα που λείπει ο κόσμος, πρέπει να αναλάβουν την οπισθοφυλακή της ενημέρωσης και αυτοί το πήραν τοις μετρητοίς. Είναι παρήγορο ότι τόσοι νέοι και τόσες νέες περνούν «τέλεια» στις μπάρες και τις παραλίες, χωρίς να πέσει το ηθικό τους και δίχως τίποτε άλλο να χρειάζεται πάνω τους ανόρθωση. Δικαιολογημένα μαγνητίζεται και το βλέμμα του τηλεθεατή σ’ αυτήν την υποχρέωση της έξαψης. Αλλά αυτό που μένει μετά το υστερικό μοντάζ δεν είναι το αίσθημα του χορτασμένου που συναντάει κάτι ερωτικό, αλλά του ανικανοποίητου για την ψεύτικη εικόνα που δεν έχει.

Νεκρός ο Αύγουστος, διατείνεται ο παραγωγός του ραδιοφώνου και την ίδια ώρα, στο κεντρικό δελτίο ενός καναλιού, θερινοί δημοσιογράφοι ακκίζονται με τα 20χρονα της παραλίας ή τους λιωμένους από τις μπίρες Βρετανούς που ήρθαν να ξεσπάσουν σε άλλους τόπους. Ακόμα και σοβαρότερα κανάλια ψαρεύουν τηλεθεατές στα θολά νερά της αναξιοπιστίας. Υπονομεύοντας τόσο επιπόλαια τη δουλειά εκείνων των δημοσιογράφων που μάταια πασχίζουν να σταθούν στα ίδια δελτία με ρεπορτάζ για την παιδεία, το ασφαλιστικό, την ανεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή