Με το βλέμμα στο αύριο, με τον πλούτο του χθες

Με το βλέμμα στο αύριο, με τον πλούτο του χθες

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή του lifestyle και της μιντιακής παγκοσμιοποίησης, το «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ» αντιστέκεται και επιμένει σαλονικιώτικα. Η περιοδική έκδοση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ανανεωμένη έφτασε αισίως στο 13ο τεύχος της ή στο 36ο της εκδοτικής της διαδρομής και μολονότι από τις σελίδες της αναδύεται συχνά η παλιά Θεσσαλονίκη εκπέμπει τη φρεσκάδα της επικαιρότητας που καθηλώνει τον αναγνώστη από το πρώτο ξεφύλλισμα.

Πλούσιο και ελκυστικό το πρόσφατο τεύχος με φιλοξενούμενο τον ποιητή τής πόλης Ντίνο Χριστιανόπουλο να εξομολογείται τα φοιτητικά του χρόνια, ενώ ανάμεσα σε μεστά κείμενα που αφορούν στα εικαστικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, το εκτενές αφιέρωμα στην Ισραηλιτική Κοινότητα φωτίζει πτυχές της, συνομήλικης με την πόλη, εβραϊκής παρουσίας. «Η ιστορία τους είναι βαθιά ζυμωμένη με την ιστορία της πόλης μας. Και η αγάπη μας τους ανήκει», γράφει στο εισαγωγικό του κείμενο ο Σταύρος Ανδρεάδης, εκδότης του περιοδικού και πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).

Συνεισφορά

Η αγάπη προς όλους τους Θεσσαλονικείς και την πόλη πηγάζει κυρίως μέσα από τις σελίδες της τριμηνιαίας έκδοσης στην οποία «επενδύουν» οι επιχειρηματίες συνεισφέροντας, όπως υποστηρίζουν, στον πολιτισμό πέρα από τις απρόσωπες χορηγίες σε πολιτιστικά προϊόντα.

Για την ιστορία: το «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ» οφείλει την ιδέα και τον τίτλο του στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θ΄ 1997.

Τρία τεύχη κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του πολιτιστικού ευρωπαϊκού έτους. Δύο χρόνια αργότερα την εκδοτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο επιχειρηματικός κόσμος, συνεχίζοντας το εγχείρημα με την ίδια φιλοσοφία. Να δημοσιεύει ιστορικά, πρωτότυπα και τεκμηριωμένα κείμενα, φιλτραρισμένα πάντα από μια επιστημονική επιτροπή την οποία πλαισίωνε η αφρόκρεμα επιστημονικής κοινότητας.

Πάνω από 300 πρωτότυπες μελέτες είχαν φιλοξενήσει οι 26 συνολικά τόμοι που κυκλοφόρησαν ώς το 2008. «Εξ αρχής, η ιδέα ήταν μια έκδοση ποιότητας, χωρίς εκλαϊκευτικούς συμβιβασμούς, ένα έντυπο στο οποίο να καταγράφεται η νεότερη έρευνα, η καινούργια γνώση», έγραφε η επιτροπή στα πρώτα τεύχη της μετα-πολιτιστικής έκδοσης.

«Τόσο η ίδρυση της ΠΕΕΒΕ πριν από 16 χρόνια όσο και η έκδοση του περιοδικού της είναι να υποστηρίξει τον πολιτισμό όχι με την ψυχρή σχέση μιας απλής χρηματοδότησης αλλά μέσα από έναν μηχανισμό στήριξης και οργανωτικής διαχείρισης που θα ενισχύει την καλλιτεχνική παραγωγή», εξηγεί στην «Κ» ο εκδότης επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης. «Στα τεύχη του, διευκρινίζει, έχει δημοσιευθεί το 80% της έρευνας μιας νεότερης γενιάς επιστημόνων με γοητευτικές ιστορίες για τους ανθρώπους της που αποτελούν σημαντική πηγή για κάθε ερευνητή. Πάνω απ’ όλα, το περιοδικό αυτό βγάζει την αγάπη για την πόλη μας με σεβασμό στην ιστορία της. Κι αυτό γοητεύει».

Τα τελευταία χρόνια η τριμηνιαία έκδοση διέρχεται μια νέα φάση. Ανανέωσε τις σελίδες του, άπλωσε τη θεματολογία του και στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και μέσα από τη ματιά του παρελθόντος βλέπει το μέλλον.

Δεν έχει αποκλειστικά τα χαρακτηριστικά επιστημονικού περιοδικού, αλλά το περιεχόμενό του με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και ιστορικές αναφορές επιχειρεί μια ενδοσκόπηση στο σώμα της πόλης σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας του τόπου και των ανθρώπων της.

«Η Θεσσαλονίκη και ειδικά η ιστορία της δεν αποτελεί πανεπιστημιακό μάθημα, δεν είναι αντικείμενο σπουδών, συνεπώς δεν υπάρχει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο που να συγκεντρώνει τις μελέτες για την ιστορία της. Αυτό έκανε το «Θεσσαλονικέων Πόλις»», διευκρινίζει ο πρώην εκδότης του Ευάγγελος Χεκίμογλου. Η αλλαγή της αρχικής του κατεύθυνσης με πιο φρέσκα θέματα, υποστηρίζει, αφήνει τώρα ένα κενό σε μια πόλη των 100.000 φοιτητών. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει ένα νέο περιοδικό με τον λατινικό τίτλο της λέξης Θεσσαλονικέων «Tessaloni-censis» που θα εκδίδει από τις αρχές του 2012 μια νεοσύστατη από επιστήμονες μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Παράλληλη δράση

Η συνεισφορά των επιχειρηματιών ωστόσο δεν περιορίζεται στην περιοδική έκδοση αλλά και σε παράλληλες δράσεις. Προηγήθηκαν η πρωτοβουλία «Κύριλλος και Μεθόδιος» που άφησε πίσω της ένα διεθνές συνέδριο και μια σειρά εκδόσεων, ένα τετράτομο έργο «Η ιστορία της Επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης».

Τα τελευταία χρόνια συζητήσεις και έρευνες της ΠΕΕΒΕ απαντούν στο ερώτημα «Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε», ενώ δύο πρότζεκτ με ομάδες φοιτητών της αρχιτεκτονικής φέρνουν εναλλακτικές προτάσεις για το αστικό της περιβάλλον.

Στο τελευταίο που βρίσκεται σε εξέλιξη, φοιτητές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης μελετούν την ήπια ανάπτυξη και την προστασία του θαλάσσιου μετώπου δυτικά της πόλης μέχρι τις εκβολές του Γαλλικού και του Αξιού.

«Εξωστρέφεια»

«Τα προγράμματα αυτά έχουν μια σημαντικότερη διάσταση. Αυτή της εξωστρέφειας», παρατηρεί ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει: «Αν κάτι λείπει από τη Θεσσαλονίκη είναι ο φόβος της να επικοινωνήσει με αντίστοιχες περιφερειακές ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Είναι καιρός επομένως να βγει από την κουρτίνα πίσω από την οποία κρύβεται εδώ και πολλά χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή