Σε πρωτο πλανο…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Τριάντα τρία χρόνια οδύσσειας καταγράφει σε ένα τόμο με τίτλο «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Δια πυρός και σιδήρου» η Ερση Φιλιπποπούλου (εκδ. Παπασωτηρίου). Είναι ένα βιβλίο 470 σελίδων, πλούσια εικονογραφημένο, που παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια το πριν και το μετά της κατασκευής και λειτουργίας του πιο πετυχημένου μουσείου που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Με την εμπειρία που έχει από τον χώρο των Μουσείων, η Ερση Φιλιπποπούλου συνθέτει με το βιβλίο αυτό μία αθηναϊκή αφήγηση με πλήθος χρήσιμων στοιχείων, θέση και άποψη. Ο Αγγελος Δεληβορριάς, σε ένα πολύ ωραίο προλογικό κείμενο στο βιβλίο, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πόσοι άραγε από τους παλιούς επικριτές του Νέου Μουσείου θα ήταν διατεθειμένοι σήμερα να αναγνωρίσουν τη σημασία της υποδοχής του από το κοινό; Οτι ο βασικότερος ίσως από τους όρους που στήριξαν το σκεπτικό για την ανέγερσή του έχει εκπληρωθεί».

…Μπορεί να παρασύρει η εμφάνισή του, που θυμίζει ποπ σταρ, αλλά ο ήχος της κιθάρας του νεαρού σολίστ από το Μαυροβούνιο Milos Karadaglic είναι τόσο δυνατός και βαθύς που καταλαβαίνεις γιατί η Deutsche Grammophone κυκλοφόρησε το άλμπουμ του με τίτλο Mediterraneo, επενδύοντας ύστερα από χρόνια σε ένα δίσκο με έργα κλασικής κιθάρας. Για τον Economist, ο Καραντάγκλιτς ανανεώνει θεαματικά το ρεπερτόριο αλλά και την απήχηση της κλασικής κιθάρας στο ευρύ κοινό. Ισως η εκτίμηση αυτή να αδικεί τόσους και τόσους κορυφαίους κιθαριστές, αλλά το μάρκετινγκ της μουσικής έχει και αυτό τους όρους του. Ο Καραντάγκλιτς είναι ήδη το αγαπημένο παιδί της κλασικής κιθάρας και περιοδεύει διεθνώς. Σήμερα δίνει ρεσιτάλ στο Λονδίνο, αύριο στη Γερμανία. Τον Οκτώβριο στο Σαν Φρανσίσκο, στις 22 Οκτωβρίου στο Κάρνεγκι Χολ και τον Μάρτιο τουρνέ σε γερμανικές πόλεις…

…Εχει αρχίσει η προπώληση των εισιτηρίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την «Giselle» που έρχεται για τέσσερις παραστάσεις με δύο μεγάλες μπαλαρίνες του Royal Ballet – Covent Garden και του Mariinsky Ballet. Είναι η Alina Somova (8 και 9 Σεπτεμβρίου) και η Alina Cojocaru (10 και 11 Σεπτεμβρίου). Εισιτήρια από 45 ευρώ (25 ευρώ τα φοιτητικά).

…Οι φωτογραφίες του, που δείχνουν τη «βαθιά» Αμερική των μεταπολεμικών χρόνων, τη ζωή του δρόμου, πέρασαν στην ιστορία ως ένα κεφάλαιο της φωτογραφίας-ντοκουμέντου. Ωστόσο, ο Jerome Liebling, που πέθανε στα τέλη Ιουλίου (1924-2011), υπήρξε ένας ποιητής, οξυδερκής και ευαίσθητος ανιχνευτής της ανθρώπινης μορφής στα πιο αναπάντεχα σημεία. Εκανε ακαδημαϊκή καριέρα, αυτός ο πιο απρόβλεπτος φωτογράφος, και τα μαθήματα που παρέδιδε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότας και στο κολέγιο του Χαμσάιρ ήταν μικρά μαθήματα ζωής, Μιλούσε για τα πάντα εκτός από φωτογραφία. Η γνώση σε οδηγεί στην καλή φωτογραφία…

…Το Θέατρο Αλλαγών έχει θεσπίσει από το 2010 την υποτροφία «Ανδρέας Βουτσινάς» αξίας 10.000 ευρώ που απευθύνεται σε έναν σπουδαστή μετά από ακρόαση. Γα το 2011 οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για συνέντευξη στα τηλ. 210 5246833 και 210 5248251 από την 1η ώς τις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι συνεντεύξεις θα γίνουν από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα βιογραφικό σημείωμα και μια φωτογραφία.

…Ευτυχισμένα που είναι ορισμένα μουσεία, όπως, π.χ., η Εθνική Πινακοθήκη της Βικτόριας στη Μελβούρνη. Αγόρασε σε δημοπρασία ένα έργο του αναγεννησιακού ζωγράφου Corregio (1489-1534) με τίτλο «Η Παναγία με το θείο βρέφος και τον Αγιο Ιωάννη Βαπτιστή» έναντι 5,2 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας. Είναι το πιο ακριβό έργο που αγόρασε στην ιστορία της η Πινακοθήκη της Αυστραλίας.

…Νέα έκδοση με τα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη και με τίτλο «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες: Τα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη» θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από το «Μεταίχμιο» σε επιμέλεια του Πατρινού φιλολόγου και ποιητή Γιάννη Η. Παππά. Περιλαμβάνονται όλα τα ποιήματα της ποιήτριας και χρονολόγιο της ζωής της.

…Στη Σίφνο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα «Γιάννης Μαγκανάρης. Αλεξάνδρεια-Αθήνα-Σίφνος. Το Ταξείδι στον Κόσμο» με έκθεση έργων του Αλεξανδρινού, με καταγωγή από τη Σίφνο, Γιάννη Μαγκανάρη, συναυλία των Χρίστου Τσιαμούλη και Κυριάκου Γκουβέντα και σειρά πολλών ακόμη εκδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή