Νέες εκδόσεις

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΖΖΕΤ CΕLΑSΙΝ

Μαύρος ουρανός, μαύρη θάλασσα

μετ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

εκδ. Πόλις σελ. 444

Πρόκειται για το χρονικό της πορείας της Τουρκίας από τη «ματωμένη Πρωτομαγιά» του 1977 ώς το πραξικόπημα του Εβρέν το 1980, αλλά και μια ιστορία ενηλικίωσης: Η ιστορία ενός αγοριού που θα μαγευτεί και θα σημαδευτεί από την πολιτική, από την επανάσταση και από μια μυστηριώδη γυναίκα, τη δυναμική Ζουχάλ. Ο Ιζζέτ Τζελάσιν παρακολουθεί τον ήρωά του να ανδρώνεται μέσα σε μια κοινωνία σκληρή, να ταλαντεύεται ανάμεσα στον έρωτα και στην επανάσταση, και τελικά να βρίσκει τον δρόμο του μέσα από την επιλογή ανάμεσα στη βία και την ειρηνική διαμαρτυρία.

ΑΛΑΝ ΦΕΡΣΤ

Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων

μετ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

εκδ. Πατάκη σελ. 432 – 19,90 ευρώ

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την αρχαία ιστορία, τις αποβάθρες και τους οίκους ανοχής, τα σκοτεινά σοκάκια και τα τουρκικά αρχοντικά, εκτυλίσσεται ένα αγωνιώδες πολιτικό δράμα. Στα βόρεια σύνορα, ο ελληνικός στρατός έχει αναχαιτίσει την επίθεση Μουσολίνι. Αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ δεν θα ανεχθεί τέτοια προσβολή. Την άνοιξη θα εισβάλει στα Βαλκάνια. Κι ενώ επίκειται η είσοδος των ναζί, αρχίζει ο χορός των κατασκόπων – τουρκικό προξενείο, γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, Βρετανοί. Στο επίκεντρο του δράματος βρίσκεται ο Κωνσταντίνος-Κώστας-Ζαννής, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, επικεφαλής μιας υπηρεσίας που χειρίζεται υποθέσεις «ειδικού» ενδιαφέροντος.

LΕΕ CHILD

H τελευταία σφαίρα

μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Bell σελ. 480 – 8 ευρώ

Οι βομβιστές αυτοκτονίας εντοπίζονται εύκολα. Τους προδίδουν διάφορα χαρακτηριστικά σημάδια, κυρίως η νευρικότητά τους. Εξ ορισμού είναι όλοι πρωτάρηδες. Είναι δύο η ώρα το βράδυ στον υπόγειο της Νέας Υόρκης. Ο Τζακ Ρίτσερ παρατηρεί τους λιγοστούς συνταξιδιώτες του. Οι τέσσερις είναι εντάξει. Ο πέμπτος όχι. Το τρένο πλησιάζει στον σταθμό Γκραντ Σέντραλ. Θα επέμβει ο Ρίτσερ αποτρέποντας τον θάνατο κάποιων ανθρώπων; Ή μήπως έχει κάνει λάθος εκτίμηση; Μήπως η παρέμβαση κοστίσει σε κάποιους τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ (επιμ.)

Ελληνικά εγκλήματα 4

εκδ. Καστανιώτη σελ. 504

Δεκαεννιά συγγραφείς γράφουν ισάριθμες αστυνομικές ιστορίες για την τέταρτη σειρά των «Ελληνικών εγκλημάτων». Εφτά νέοι συγγραφείς (Σώτη Τριανταφύλλου, Αργ. Παυλιώτης, Ανδρ. Μιχαηλίδης, Γ. Ράγκος, Κ. Μουζουράκης, Π. Μεθενίτης και Θ. Καρτερός) έρχονται να προστεθούν στους συγγραφείς που έχουν εμφανιστεί ξανά στην ίδια σειρά (Π. Μαρτινίδης, Φ. Φιλίππου, Αμ. Μιχαλοπούλου, Β. Δανέλλης, Ανδρ. Αποστολίδης, Τ. Μιχαηλίδης, Μ. Πιμπλής, Ιερ. Λύκαρης, Σ. Γκάκας, Αθ. Κακούρη και Π. Μάρκαρης), και όλοι μαζί δίνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ διηγημάτων με οξυδερκείς ματιές στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

ΜΕΛΕΤΗ

FRΑΝCΟΙS ΜΟRΙΝ

Ενας κόσμος χωρίς τη Wall Street

Προτάσεις για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

μετ. Αριστέα Κομνηνέλλη

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 216 – 13,30 ευρώ

Γιατί η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει; Εκείνοι που μας κυβερνούν μας ανακοινώνουν από τον Αύγουστο του 2007 ότι η χειρότερη φάση βρίσκεται πίσω μας. Γιατί έκαναν αυτό το χονδροειδές λάθος και γιατί το κάνουν ακόμα; Ο Γάλλος καθηγητής πιστεύει πως η οικονομία του πλανήτη κυριαρχείται πια από την απόλυτη ισχύ ενός παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αυξανόμενη αστάθεια του οποίου είναι η πηγή των πιο πρόσφατων κρίσεων. Είναι πράγματι δυνατόν ένας κόσμος χωρίς τη Wall Street; Λίγοι μπορούν να τον φανταστούν, χρειάζεται ωστόσο να γίνει το αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα καταστροφή.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ (επιμ.)

Η Δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας

Μελέτες χαριστήριες στον Ζήση Παπαδημητρίου

εκδ. Σαββάλας σελ. 560 – 24,70 ευρώ

Το ιδεώδες της δημοκρατίας αποτελεί αντικείμενο θεωρητικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Το περιεχόμενο, οι προϋποθέσεις και οι πρακτικές του συνεπαγωγές δεν θα πάψουν να μας απασχολούν. Σε κάθε του βήμα ο πολίτης βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ουτοπία της δημοκρατικής ιδέας και στην πραγματικότητα της διαχείρισής της. Η προβληματική που έχει αναπτυχθεί γύρω από το σχετικό δίλημμα είναι πλούσια και αγκαλιάζει το σύνολο των κοινωνικών επιστημών. Ο τόμος περιέχει 27 συνεργασίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο Εθνικό Θέατρο

Θωμάς Οικονόμου, Φώτος Πολίτης, Δημήτρης Ροντήρης

εκδ. Νεφέλη σελ. 376 – 27 ευρώ

Το Εθνικό Θέατρο (το οποίο ονομαζόταν Βασιλικόν Θέατρον στις περιόδους 1901-1908 και 1935-1974) ανέπτυξε καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έντονη και αξιόλογη δραστηριότητα ως προς τη σκηνοθεσία της ελληνικής τραγωδίας. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης σκηνοθετικής και υποκριτικής παράδοσης και τη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης σχολής ερμηνείας της τραγωδίας. Η δημιουργία της παράδοσης αυτής υπήρξε αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού μόχθου και της συστηματικής σκηνικής προσέγγισης της τραγωδίας από σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Θωμάς Οικονόμου, ο Φώτος Πολίτης, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Τάκης Μουζενίδης, ο Αλέξης Μινωτής και ο Αλέξης Σολομός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή