Προχωρούν τα έργα στο Σούνιο

Προχωρούν τα έργα στο Σούνιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Με μία επίσημη επίσκεψη και την εξαγγελία έργων τα οποία είχαν προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, απαντά το ΥΠΠΟΤ σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τις ελλείψεις ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Στα μνημεία του Σουνίου περιηγήθηκε προχθές ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών αναβάθμισης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,65 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση της εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτης ανάδειξης αναμένεται να δώσει ένα τέλος στις ταλαιπωρίες που υφίστανται εδώ και χρόνια τόσο οι επισκέπτες του χώρου όσο και οι ίδιες οι αρχαιότητες. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σήμανσης, η διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης και στάσεων ανάπαυσης, η ενίσχυση της περίφραξης και της φύλαξης, καθώς και η καταγραφή και διευθέτηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών.

Αναστηλωτικές και σωστικές εργασίες πραγματοποιούνται στα αρχαία τείχη και το φρούριο, που κάποτε προστάτευαν τους ναούς και τον μικρό οικισμό της περιοχής από εχθρικές εισβολές, αλλά τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Μόνο οι εργασίες για τη συντήρηση και τη στήριξη των τειχών υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν γύρω στα 100.000 ευρώ. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης του Ναού της Αθηνάς Σουνιάδας, η ύπαρξη του οποίου είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, μολονότι απέχει μόλις 500 μέτρα από το Ιερό του Ποσειδώνος. Τα ΑμΕΑ, που μέχρι σήμερα ουσιαστικά αποκλείονταν από τα μνημεία, αποκτούν πρόσβαση κατά μήκος του υπάρχοντος πλακόστρωτου προς το Ιερό του Ποσειδώνος, έτσι ώστε να μπορούν έστω να απολαμβάνουν απρόσκοπτη θέα προς τους δύο ναούς και ένα τμήμα του τείχους.

Ωστόσο, το υπουργείο είχε και πάλι αναφερθεί στην υπό εξέλιξη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στις αρχές Ιουλίου, όταν τα προβλήματα του Σουνίου έγιναν για άλλη μία φορά αντικείμενο κριτικής από τον ημερήσιο Τύπο. Τα προγραμματισμένα έργα είχαν, άλλωστε, εξαγγελθεί στις αρχές του 2010, με αφορμή την εξέταση του ζητήματος από το ΚΑΣ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη του συμβουλίου είχαν χαρακτηρίσει «απογοητευτική» την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, όπου οι αρχαιότητες είχαν για αρκετά χρόνια εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Σύμφωνα, δε, με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, οι τελετές μαύρης μαγείας δίπλα στα μνημεία ήταν κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο, όπως και οι αυτοκτονίες από τα βράχια του ακρωτηρίου. Ευτυχώς, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εξασφαλίζει ότι τα μνημεία λαμβάνουν επιτέλους την προσοχή που τους αναλογεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή