Αναζητήσεις και αποκάλυψη στην έκθεση Γιάννη Μόραλη

Αναζητήσεις και αποκάλυψη στην έκθεση Γιάννη Μόραλη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Την έψαξα παντού. Στο πωλητήριο, μόλις μπήκα στο χαμηλοφωτισμένο ισόγειο της Εθνικής Πινακοθήκης. Περιέφερα το βλέμμα μου στον τοίχο πίσω από τις μεσόκοπες, ευγενέστατες κυρίες που εξυπηρετούσαν. Δεν ήταν εκεί. Δεν βρισκόταν ανάμεσα στις αφίσες των «Επιτυμβίων», ενός από τα «Ερωτικά» του, του «Ζευγαριού» και της «Υδρας». Πήγα πίσω. Στην απέναντι αίθουσα. Ξεκίνησα να βλέπω την έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη ουσιαστικά ανάποδα. Από το τέλος προς την αρχή, αν και αυτό το ήξερα. Θαύμασα τους χρωματικούς συνδυασμούς του καφέ και του γαλάζιου στο «Καλοκαίρι» του, αφιέρωσα έξτρα δευτερόλεπτα για να αντιληφθώ τις μορφές στο παρακείμενο «Ερωτικό» του 1979, χάζεψα «Το κορίτσι που λύνει το σανδάλι» του.

Εντυπωσιάστηκα από τη «Σύνθεση» και από την πληροφορία ότι κοσμούσε την τραπεζαρία του Μον Παρνές, αλλά και ότι η σημερινή διεύθυνση προτίθεται να την επανατοποθετήσει μετά την ανακαίνιση.

Κατέβηκα στον ημιώροφο. Ούτε εκεί ήταν. Στους κόκκινους τοίχους περίμεναν στη σειρά τα βλέμματα των επισκεπτών για να τις περιεργαστούν, οι εικονογραφήσεις του για ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και στις ξύλινες επιδαπέδιες προθήκες, βρίσκονταν τα αντίτυπα, με τις σελίδες γυρισμένες εκεί. Κατέβηκα πιο κάτω. Ισως είναι εκεί. Το ξεκίνημα του καλλιτέχνη, τα εκφραστικά προσχέδιά του, Φύση και γυμνό, στρατός, τοπίο της Αθήνας. Η «Φανή» δεν ήταν πουθενά. Την είχα δει πριν από τρία χρόνια, σε μια άλλη έκθεση, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή, στην Ανδρο. Μακρόστενη, πανύψηλη, ξανθιά και ανοιχτόχρωμη, γύρω στα δέκα, καθισμένη σε ένα τραπέζι. Τα μαλλιά της μού θύμιζαν λίγο τις καμπύλες στα μεταγενέστερα, αφαιρετικά σχέδιά του. Την ψάχνω από τότε. Τράβηξα φωτογραφίες. Τράβηξα για το πωλητήριο, πριν καταφθάσει το λεφούσι που ξεναγούσε μια κυρία Κυριακή μεσημέρι, λίγες ημέρες πριν κι αυτή η έκθεση ολοκληρωθεί. Τράβηξα για το μετρό. Κατέβηκα στο Πανεπιστήμιο. Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, τα χαζεύω και χαίρομαι που έστω και φευγαλέα, τα βλέμματα των διαβατών συναντούν τα έργα του.

Η έκθεση «Τιμή στον Γιάννη Μόραλη» παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη έως 29/8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή