ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Jailhouse Rock» έμεινε ορφανό

ΑΠΩΛΕΙΑ. Εγραψε τους στίχους σε μερικά από τα πιο θρυλικά ροκ εν ρολ τραγούδια της δεκαετίας του ’50, κάποια από τα οποία τραγούδησε και ο Ελβις Πρίσλεϊ. Ο λόγος, για τον Τζέρι Λάιμπερ (Jerry Leiber), ο οποίος πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων. Κάποιες από τις κλασικές επιτυχίες του ήταν το «Hound Dog» και το «Jailhouse Rock», που απογείωσε με τις ερμηνείες του ο Ελβις. Αλλο κλασικό τραγούδι είναι το δημοφιλές «Stand by Me» που ερμήνευσε ο Μπεν Ε. Κινγκ το 1961. Τη μεγάλη του φήμη ο Λάιμπερ την έκανε πλάι στον συνθέτη Μάικ Στόλερ, μαζί έγραψαν μερικές από αυτές τις κλασικές «oldies» επιτυχίες. Με γερό υπόβαθρο από το ριδμ εν μπλουζ και την τζαζ, το δίδυμο Λάιμπερ-Στόλερ είχε σημαντικότατη συνεισφορά στην άνθηση του ροκ εν ρολ, προσδίδοντας αυτή την μπλουζ/σουίνγκ διάθεση στο ροκαμπίλι και το χιλμπίλι που αποτέλεσε το έτερο συνθετικό αυτού που έγινε γνωστό ως ροκ εν ρολ μετά το 1956.

Η αλήθεια είναι ότι ο Λάιμπερ είχε γράψει λίγα χρόνια νωρίτερα το «Hound Dog», το 1953 για την ακρίβεια, για τον μεγάλο ερμηνευτή των μπλουζ Willie Mae «Big Mama» Thornton. Πρώτος αυτός ηχογράφησε το κλασικό αυτό άσμα, χάρη όμως στον Ελβις, το 1956, έγινε αυτό που είναι σήμερα.

Συνολικά, το δίδυμο Λάιμπερ-Στόλερ είχε δεκαπέντε νούμερο ένα επιτυχίες, γι’ αυτό και τα ονόματά τους εξασφάλισαν μια θέση στο θρυλικό Rock and Roll Hall of Fame το 1987. Σύμφωνα με τους ιστορικούς της αμερικανικής ποπ μουσικής, οι στίχοι του Λάιμπερ δεν εξέφρασαν απλώς το ρέμπελο, ατίθασο πνεύμα του πρώιμου ροκ, αλλά καθρέφτισαν τη νέα κοινωνική πραγματικότητα που προέκυψε στις ΗΠΑ λίγο μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.