Θα αποκτήσει «αδελφάκι» το Globe Theatre του Σαίξπηρ

Θα αποκτήσει «αδελφάκι» το Globe Theatre του Σαίξπηρ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ. Για 14 χρόνια, το Globe Theatre προσέφερε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λονδίνου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σαιξπηρικά έργα στη γειτονιά, όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν από τον θίασο του μεγάλου Αγγλου ποιητή. Εχει, όμως, ένα μειονέκτημα: Δεν διαθέτει στέγη, με αποτέλεσμα οι θεατές να είναι εκτεθειμένοι στις ξαφνικές μπόρες, που χαρακτηρίζουν το βρετανικό καλοκαίρι. Ωστόσο, από το 2013 η λονδρέζικη σκηνή γίνεται παντός καιρού, με την κατασκευή ενός νέου, κλειστού θεάτρου ιακωβιανού στυλ, επίσης στη νότια όχθη του Τάμεση. Οπως ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου οι ιδιοκτήτες του Globe, το διώροφο κτίριο θα χτιστεί σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Allies & Morrison, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, υπογράφουν την πρόσφατη ανακαίνιση του Royal Festival Ηall.

Εργα όπως το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» πιστεύεται ότι γράφτηκαν ειδικά για ένα κλειστό θέατρο στην περιοχή Blackfriars -όχι μακριά από το Globe- το οποίο αποτελούσε μόνιμη βάση του Σαίξπηρ και της ομάδας The King’s Men κατά τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, στόχος των αρχιτεκτόνων είναι να αναπαράγουν την ατμόσφαιρα ενός θεάτρου της εποχής του ποιητή, αντλώντας έμπνευση από δύο σχέδια του 1616. Αντί για καθίσματα, θα τοποθετηθούν ξύλινοι πάγκοι για 320 θεατές, ενώ όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να νοικιάζουν ειδικά μαξιλαράκια.

Η δημιουργία μιας χειμερινής σκηνής δίπλα στο θερινό θέατρο ήταν στα αρχικά σχέδια του ηθοποιού, σκηνοθέτη και ιδρυτή του Globe, Sam Wanamaker, ο οποίος δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο. Εν τούτοις, οι συνεχιστές του έργου του ποτέ δεν διέθεταν τους απαραίτητους πόρους για την ανέγερση μιας στεγασμένης σκηνής. Τελικά, αποφάσισαν να στηριχθούν στις χορηγίες και έχουν ήδη δεχτεί μία δωρεά ενός εκατ. στερλινών, ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν έγκαιρα τα υπόλοιπα επτά εκατομμύρια, που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή