Η γεωλογική κληρονομιά της Μήλου σε μία συλλογή

Η γεωλογική κληρονομιά της Μήλου σε μία συλλογή

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Τη γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και τις εξορυκτικές δραστηριότητές της μπορεί να δει κανείς στο Μεταλλευτικό Μουσείο της περιοχής, που βρίσκεται στον Αδάμαντα. Οι επισκέπτες που φτάνουν ώς εκεί, και σίγουρα δεν είναι λίγοι, μπορούν να πληροφορηθούν για τη μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, όπως παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες και άλλο υλικό, φωτίζοντας τη μακραίωνη πολιτιστική και γεωλογική κληρονομιά της Μήλου, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όσους εργάστηκαν για να αναπτυχθεί η μεταλλεία στο νησί.

Για πρώτη φορά όμως έχει κανείς την ευκαιρία να θαυμάσει τη Συλλογή Οψιδιανού του Μήλιου λαογράφου και συλλέκτη Ζαφείρη Βάου, η οποία αποτελείται από εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα του προϊστορικού ανθρώπου.

Τέχνεργα από οψιδιανό, τη χαρακτηριστική μηλιακή ηφαιστειακή πέτρα, η οποία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αρχαιολογία της πρώιμης εργαλειοτεχνίας.

Αντικείμενα που συλλέχθηκαν σταδιακά από διάφορες θέσεις της Μήλου, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 1959, απαρτίζουν τη συλλογή που παρουσιάζει τον πλούτο ορυκτών και πετρωμάτων του νησιού. Το πέτρωμα αυτό άλλωστε που μοιάζει με γυαλί και αποτέλεσε για αιώνες εξαγωγικό προϊόν, υπήρχε σε ελάχιστες περιοχές της Μεσογείου. Στο Αιγαίο το συναντούσε κανείς στη Μήλο, τη Νίσυρο, το Γυαλί και την Αντίπαρο. Μάλιστα ο οψιδιανός της Μήλου, ιδιαίτερα ανθεκτικός και σκληρός, χρησιμοποιήθηκε από την Εποχή του Λίθου, αλλά και κατά την Εποχή του Χαλκού για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.

Η συλλογή του Ζαφείρη Βάου που αγοράστηκε από την οικογένεια Κυριακόπουλου, προκειμένου να παραμείνει στη «γενέτειρά» της Μήλο και να αξιοποιηθεί, κρύβει τέτοιους θησαυρούς. Η οικογένεια Κυριακόπουλου προχώρησε στην αγορά της από τον γιο του συλλέκτη, Αντώνη Βάο, και στην παραχώρησή της στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, το 2009.

Στο διάστημα που ακολούθησε, ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική και επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής, καθώς και όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, ενώ τώρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μήλου έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Μεταλλευτικού Μουσείου.

Μάλιστα, στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται και επίσημα η έκθεση, αφού προηγηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος ομιλίες των: Αθανάσιου Κεφάλα (Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου), Μιχάλη Φυτίκα (ομ. καθηγητής Γεωθερμίας, Τμήμα Γεωλογία ΑΠΘ), Χρίστου Ντούμα (ομ. καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας), Αντίκλειας Μουνδρέα-Αγραφιώτη (αν. καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. το 1998) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων από το 2000. Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων λειτουργίας του, έχει δεχθεί περισσότερους από 145.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εξελιχθεί σε προσφιλή προορισμό εκπαιδευτικού τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή