Οι οικισμοί της Νάξου στο προσκήνιο

Οι οικισμοί της Νάξου στο προσκήνιο

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΜΕΡΙΔΑ. Αφιερωμένη σε είκοσι δύο κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Νάξου οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης είναι η ημερίδα «Ομορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται» που διοργανώνει αυτή την Κυριακή (28/8, 7.30 μ.μ.) στη Νάξο για πέμπτη χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία», η εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου «Monumenta». Στον παραδοσιακό οικισμό Φιλώτι (πλατεία Λαχαναριού) θα συζητηθούν τα προβλήματα, αλλά και οι τρόποι προστασίας των οικισμών με στόχο να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των φορέων προστασίας και της τοπικής κοινωνίας.

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους αποδείχθηκε αδύναμο να τους προστατέψει από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τη λανθασμένη αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, τις χωρίς μελέτη και σχεδιασμό επεκτάσεις, την καταστροφή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία τους. Για τα προβλήματα των οικισμών της Νάξου και για τη διαδικασία προστασίας τους θα μιλήσουν οι αρχιτέκτονες Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη καθώς και η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία.

Η ημερίδα «Ομορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή