Σε πρωτο πλανο…

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου ήταν πολλά τα μέλη της λογοτεχνικής κοινότητας που έλειπαν από την Αθήνα και δεν μπόρεσαν να αποχαιρετίσουν τον Νίκο Θέμελη την περασμένη Δευτέρα. Προλάβαμε να διακρίνουμε τους Ευγενία Φακίνου, Μιχάλη Φακίνο, Ρέα Γαλανάκη, Κώστα Ακρίβο, Μαρία Ευσταθιάδη, Δημ. Μαρωνίτη, Ανθή Μαρωνίτη, Τίτο Πατρίκιο, Γιάννη Κοντό, Κώστα Κατσουλάρη, Γιώργο Μπράμο, τους εκδότες Κάτια Λεμπέση, Νώντα Παπαγεωργίου, Εύα Καραϊτίδη, Νίκο Γκιώνη, τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, και τους πρώην διευθυντές του, Μυρσίνη Ζορμπά και Χρήστο Λάζο. Παρόντες και αρκετοί πανεπιστημιακοί: Αντώνης Λιάκος, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Χριστίνα Ντουνιά, Μαριλίζα Μητσού, Αννα Φραγκουδάκη. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Τάκης Θεοδωρόπουλος, αποχαιρέτισε μ’ ένα στεφάνι «τον φίλο Νίκο».

…Τυχεροί όσοι είναι στο Βερολίνο αυτές τις μέρες ή προετοιμάζουν ταξίδι. Γιατί στο περίφημο Μουσείο Bode, πάνω στο νερό, παρουσιάζεται η έκθεση «Πρόσωπα της Αναγέννησης», σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Μορφές, όπως η εικονιζόμενη, το γλυπτό του Αντρέα ντελ Βερόκιο, δημιουργούν ένα εκπληκτικό περιβάλλον από τη Ιταλία του 1500. Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ραφαέλο και άλλοι κορυφαίοι της ιταλικής Αναγέννησης θα είναι στο Βερολίνο έως τις 20 Νοεμβρίου, πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη.

…Η κρίση αλλά και η κινητικότητα στην αγορά της τέχνης διαμορφώνει το τοπίο. Ο οίκος δημοπρασιών του Στέλιου Μπότση εγκαινίασε τις online δημοπρασίες του απευθυνόμενος στην ελληνική και διεθνή αγορά διαθέτοντας έργα τέχνης, σπάνια βιβλία, χαρακτικά, αφίσες, πολύτιμα αντικείμενα, καθώς και έργα γνωστών ζωγράφων, όπως το εικονιζόμενο σχέδιο του Συμεών Σαββίδη. Ο,τι δημοπρατείται ή πωλείται, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το ελέγξουν στα γραφεία του οίκου στην οδό Κορινθίας 57, Αμπελόκηποι (τηλ. 210-77.06.060). Με κωδικό συμμετοχής κατόπιν εγγραφής, μπορούν όλοι να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.botsisauctions.com.

…Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων  της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση» και ο Σύλλογος Φίλων της ΚΟΘ διοργανώνουν το σεμινάριο «Σύνθεση σε τροπικά μουσικά συστήματα» με τον Ross Daly, στο πλαίσιο του 2ου «ΚΟΘ underground», από 21 Σεπτεμβρίου έως 24 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ (λεωφ. Νίκης 73). Η συμμετοχή για τα ενεργά μέλη κοστίζει 100 ευρώ και για τους ακροατές 60 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6984-632.244 (Χαράλαμπος Χειμαριός), 2310-257.910 (Νίκος Κυριακού).

…Μαζευόμαστε πίσω στα γραφεία μετά τις διακοπές και τα θέατρα άρχισαν να αναγγέλλουν τα έργα που θα παρουσιάσουν τη νέα περίοδο. Μεγάλη ποικιλία. Ανάμεσα σε πολλές νέες παραγωγές, βλέπει κανείς να μεταφέρονται σε ελληνική εκδοχή μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του εξωτερικού, όπως η σύγχρονη κομεντί ηθών «Ανδρική νοημοσύνη, οξύμωρο;» του πολύπλευρου Αμερικανού αστέρα της σόου μπιζ, Robert Dubac. Κωμωδία, σάτιρα, πόλεμος των φύλων, το «The Male Intellect, an Oxymoron?», έχει γίνει μεγάλη διεθνής επιτυχία και στηρίζεται στις διάφορες περσόνες του ήρωα. Στην Ελλάδα, το έργο θα παρουσιαστεί στο Coronet (στο Παγκράτι) με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, σε διασκευή – σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη. Παραγωγή: Coronet Theatre & Bill Franzblau Ρroductions.

…Καθώς η ιστορική πόλη Mons του Βελγίου, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, ετοιμάζεται εδώ και καιρό με σειρά έργων υποδομής να λάβει το χρίσμα της Ευρωπαϊκή Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2015, ένας διάσημος γνώριμός μας βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο Ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγο Καλατράβα έδωσε προ ημερών συνέντευξη Τύπου στη Mons προκειμένου να παρουσιάσει τα σχέδια του νέου συνεδριακού κέντρου της πόλης. Θα ανεγερθεί δίπλα στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό, που και αυτός είναι ένα θεαματικό έργο του Καλατράβα και προορίζεται για αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης. Οσον αφορά την κατασκευή του σταθμού, όμως, είχαν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 300%! Εχουν και οι Βέλγοι τα δικά τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή