Τζιν Σρίμπτον, 30 χρόνια μακριά από τα φώτα

Τζιν Σρίμπτον, 30 χρόνια μακριά από τα φώτα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζιν Σρίμπτον, το πρώτο σούπερ μοντέλο στον κόσμο, πρόσωπο που έχει ταυτιστεί σχεδόν με τη δεκαετία του ’60, έχει σήμερα γκρίζα μαλλιά μέχρι τον ώμο, διατηρεί την κομψή σιλουέτα της, απέχει εδώ και δεκαετίες από όλα, μίλησε πρόσφατα στην εφημερίδα Guardian για τη ζωή μετά την πασαρέλα και τα εξώφυλλα, με αφορμή την είδηση ότι το BBC ετοιμάζει σίριαλ για την ερωτική της σχέση με τον φωτογράφο Ντέιβιντ Μπέιλι.

Οχι ότι την ενδιαφέρει. «Δεν ζω τη ζωή μου μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος», λέει. «Ξέρω πολύ λίγα για το δράμα που ετοιμάζει το BBC, αλλά δεν κοιτάζω πίσω στη ζωή μου».

Δεν την ενδιαφέρει καν που θα την υποδυθεί η Κάρεν Γκίλαν, γνωστή από τη συμμετοχή της στη σειρά Doctor Who (κοκκινομάλλα, Σκωτσέζα, γεννημένη το 1987, πρώην μοντέλο). Καμία σχέση δηλαδή. Φυσιογνωμικά τουλάχιστον.

Η Τζιν Σρίμπτον εγκατέλειψε συνειδητά τον χώρο της μόδας στα 30 της. «Είναι ένα περιβάλλον που σου ασκεί τρομακτική πίεση, η οποία εξαντλεί τους ανθρώπους. Μόνον οι εύστροφοι επιβιώνουν – ο Αντι Γουόρχολ για παράδειγμα και ο Ντέιβιντ Μπέιλι». Με αφορμή την απομάκρυνση του Τζον Γκαλιάνο από τον οίκο Ντιόρ, το πρώην μοντέλο λέει: «Είναι υποκρισία να υποδυόμαστε ότι η μόδα είναι φυσιολογική, ότι οι άνθρωποί της είναι πρότυπα. Και είναι ηλίθιο να αρνείσαι ότι ο κόσμος της μόδας συμπεριφέρεται άσχημα».

Η ίδια απέχει. Τα τελευταία 30 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το ξενοδοχείο της, το Ηotel Abbey στην Penzance στην Κορνουάλη.

Αυτοβιογραφία

Τo 1990 εμφανίστηκε μια αυτοβιογραφία της, που μάλλον κανείς δεν περίμενε… «Χρειαζόμουν λίγα χρήματα για να ανακαινίσω το ταβάνι του ξενοδοχείου», λέει σήμερα. «Δεν ήθελα να κυκλοφορήσει το βιβλίο. Απεχθανόμουν τη δημοσιότητα σε όλη μου τη ζωή. Δεν μου άρεσε ούτε όταν ήμουν μοντέλο».

Στα 68 της χρόνια τονίζει ότι δεν έχει κάνει καμία επέμβαση στο πρόσωπό της, μια γυναίκα που έχει εμφανιστεί στα εξώφυλλα της Vogue, του Ηarper’s Bazaar, του Time, του Vanity Fair, επιμένει ότι δεν επιδίωξε ποτέ να είναι φωτογενής. «Δεν μου άρεσε ποτέ να με φωτογραφίζουν. Απλώς έτυχε να είμαι καλή σ’ αυτό».

Είχε εντυπωσιάσει με την άνεσή της τον Στιβ ΜακΚουίν όταν τους είχε φωτογραφίσει μαζί ο Ρίτσαρντ Αβεντον. Ο Ντέιβιντ Μπέιλι ήταν ο πρώτος φωτογράφος που ανακάλυψε και αξιοποίησε το ταλέντο της. Εκείνη ήταν 18, ο Μπέιλι πέντε χρόνια μεγαλύτερος. «Νιώσαμε αμέσως έλξη ο ένας για τον άλλον», λέει σήμερα η Τζιν Σρίμπτον. Εκείνη χώρισε με τον τότε σύντροφό της κι εκείνος πήρε διαζύγιο για να είναι μαζί. «Δεν τον νοιάζει τίποτα. Είναι ευφυής. Εβγαλε πολλά χρήματα από μένα…»

Το ρομάντζο δεν κράτησε πολύ. Η Σρίμπτον άφησε τον Μπέιλι για τον Τέρενς Σταμπ. Λίγο μετά, γνώρισε τον άντρα της ζωής της, τον Μάικλ Κοξ, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο.

Σήμερα δηλώνει μελαγχολική. Απεχθάνεται τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, συλλέγει αντίκες και βιβλία. Βγάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δεν έχει εκθέσει ποτέ μέχρι σήμερα και όπως λέει, ούτε πρόκειται. Ισως να φταίει το γεγονός ότι στη διάρκεια της καριέρας της έγινε εξώφυλλο σε 350 περιοδικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή