Λυκούργος Καλλέργης, πολυπράγμων και πολύπλευρος

Λυκούργος Καλλέργης, πολυπράγμων και πολύπλευρος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Προσωπικότητα του πολιτισμού με ευρύτατο φάσμα δράσης, από την υποκριτική και τη διδασκαλία, μέχρι τη μετάφραση και τον συνδικαλισμό, αλλά και άνθρωπος με σημαντική πολιτική δραστηριότητα ήταν ο Λυκούργος Καλλέργης που έφυγε από τη ζωή στα 97 του χρόνια. Ο Καλλέργης, ο τελευταίος ίσως της παλιότερης γενιάς των θεατρικών ηθοποιών, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου νοσηλευόταν στην Εντατική.

Στη μακρότατη καριέρα του, ο Λυκούργος Καλλέργης έπαιξε δεκάδες ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου Τέχνης, ταυτίστηκε με τα έργα του Τσέχωφ ως μεταφραστής τους, χαρακτηρίστηκε από τους αγώνες του για το επάγγελμα του ηθοποιού και τη δημοκρατία.

Ο Καλλέργης γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι της επαρχίας Μυλοποτάμου στην Κρήτη, με καταγωγή από Κρητικούς οπλαρχηγούς. Επαναστατική ήταν η παράδοση της οικογένειας, αφού ο πατέρας του, Σταύρος Καλλέργης, ως φοιτητής, ήταν ο πρωτεργάτης του εορτασμού της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς το 1893. Η μεγαλύτερη αγάπη του όμως ήταν η λογοτεχνία και το θέατρο, κυρίως τα έργα των μεγάλων Ρώσων συγγραφέων.

Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, τον πρόδρομο του Θεάτρου Τέχνης, και σε μια παράσταση του Κουν, στην «Ερωφίλη» του Χορτάτση, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1934, παίζοντας τον ρόλο του Πανάρετου. Αργότερα, συνέχισε να βρίσκεται δίπλα στον Κάρολο Κουν όταν ιδρύθηκε το Θέατρο Τέχνης και υπήρξε από τα ιδρυτικά του μέλη.

Στη συνέχεια, ο Καλλέργης έπαιξε σε ένα πλήθος θιάσων του ελεύθερου θεάτρου, κάνοντας παράλληλα μεταφράσεις θεατρικών έργων. Ερμήνευσε ρόλους σε μια μεγάλη ποικιλία έργων, από τον Σαίξπηρ και τον Πιραντέλο, μέχρι τον Ο’ Νιλ και τους αρχαίους τραγωδούς και συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, όπως την Κατίνα Παξινού, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την κυρία Κατερίνα, τον Αιμίλιο Βεάκη. Για 18 χρόνια ανήκε στο επιτελείο του Εθνικού Θεάτρου, στη σχολή του οποίου δίδαξε νέους ηθοποιούς.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1949 στον «Κόκκινο Βράχο» ή «Φωτεινή Σάντρη» του Γρηγόρη Γρηγορίου, διασκευή του μυθιστορήματος του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Συνολικά συμμετείχε σε περίπου 60 ταινίες, ενώ η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2001 στο «Αλέξανδρος και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου.

Στην πολιτική του δράση, ο Καλλέργης εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ως συνδικαλιστής υπήρξε γραμματέας και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος. Η κηδεία του Λυκούργου Καλλέργη θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα από το Α΄ Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή