ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως η μόνη λειτουργία της πόλης, κάθε Σάββατο μεσημέρι, που αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής. Η λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου στα Εξάρχεία συγκεντρώνει κατοίκους όλων των ηλικιών, όλων των αντιλήψεων. Και είναι ίσως για πολλούς η μόνη επαφή με προϊόντα της γης, με μυρωδιές, με αρώματα, με χρώματα, με εποχές.

Ακριβώς επειδή είναι τόπος συνάντησης, ακριβώς επειδή είναι cult όσο και εναλλακτικός τρόπος ζωής. Αυτό είναι που κάνει τη λαϊκή της Καλλιδρομίου την πιο «διάσημη» λαϊκή αγορά του Λεκανοπεδίου. Τόσο που ακόμα και όσοι μετακομίζουν από αυτήν την περιοχή του κέντρου της πόλης δεν εγκαταλείπουν τη σαββατιάτικη μεσημεριανή συνήθειά τους, που περιλαμβάνει καρότσι γεμάτο με σακούλες με φρούτα και ζαρζαβατικά, καφέ στα παραδοσιακά ή στα νεότερα καφενεία του δρόμου και μια ανθοδέσμη στο χέρι από το λουλουδάκικο της γωνίας.

Αν κάποιος έβλεπε μόνο την εικόνα της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στην Καλλιδρομίου θα νόμιζε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη όπου οι κάτοικοί της έχουν ίδιες και απαράλλακτες συνήθειες, ότι γεμίζουν τα ψυγεία τους κάθε εβδομάδα με φρέσκα προϊόντα από τους παραγωγούς, ότι είναι κυρίως χορτοφάγοι, ότι δίνουν μάχη κατά της ανθυγιεινής διατροφής.

Φοβάμαι ότι δεν είναι όλα τόσο αγγελικά… Οσοι ζούμε χρόνια στην περιοχή γνωρίζουμε ότι κάθε βράδυ τα σουβλατζίδικα, οι ταβέρνες και τα delivery στενάζουν και ότι γίνεται πάρτι αν σε μια πολυκατοικία μυρίσει σοταρισμένο κρεμμύδι ή τηγανητές πιπεριές!

Νομίζω ότι η δημοφιλία της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς έχει να κάνει κυρίως με το ότι βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτή την περιοχή του κέντρου, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ευλαβική προσήλωση στη διαφορετικότητα παράλληλα με τη θεοποίηση του αντισυμβατικού. Αν, λοιπόν, σε άλλες περιοχές της Αθήνας η υπόθεση «λαϊκή αγορά» αφορά τους πάνω από τα -ήντα, στα Εξάρχεια έχει καταφέρει να γίνει μέρος του μύθου αυτής της περιοχής.

Κι ας είναι μάλλον ακριβή σε σχέση με τις άλλες λαϊκές αγορές, σε άλλες περιοχές του κέντρου, ακόμα και κοντινές στα Εξάρχεια. Το cult, το διαφορετικό, το εναλλακτικό, το αντισυμβατικό, η παράδοση κοστίζουν ακριβά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή