ΣΧΟΛΙΟ Σ’ ΕΝΑ ΘΕΜΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα η συγγραφέας των εκδόσεων «Ψυχογιός» Λένα Μαντά, μπήκε στα γραφεία του εκδότη της, στη Μεταμόρφωση Αττικής, κρατώντας αυτό που δείχνει η διπλανή φωτογραφία. Μια τεράστια τούρτα που πάνω είχε απλώς έναν αριθμό και μερικά αποσιωπητικά: 851. 000… Τι σημαίνει αυτό το νούμερο; Απλούστατα, τα αντίτυπα που έχουν πουλήσει συνολικά μέχρι σήμερα τα βιβλία της!

Οπωσδήποτε πρόκειται για το ιστορικό ρεκόρ στην ελληνική εκδοτική αγορά, αφού ξεφυλλίζοντας πρόχειρα τη… μνήμη μας, δεν θυμόμαστε κανέναν άλλο σύγχρονο συγγραφέα να έχει τόσες πωλήσεις και με τόση διάρκεια.

Η Λένα Μαντά κρατάει εδώ και πολλά χρόνια αυστηρά και ευλαβικά τις προσωπικές της συγγραφικές παραδόσεις: ξεκινάει να γράφει κάθε καινούργιο βιβλίο της το φθινόπωρο και το εκδίδει κάθε Μάιο. Φέτος, στη φθινοπωρινή της επίσκεψη στον εκδοτικό της οίκο, για την υπογραφή του συμβολαίου του νέου του βιβλίου, έφερε μαζί της και την… τούρτα, επιδεικνύοντας ευτυχισμένη τον αστρονομικό αριθμό αντιτύπων που έχουν πουλήσει τα βιβλία της.

Είναι αναμφισβήτητα ένα κοινωνικό εκδοτικό φαινόμενο. Γιατί, ασφαλώς, οι 851.000 αναγνώστες (κυρίως αναγνώστριες) ανήκουν στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, στη μεσαία τάξη. Στους ανθρώπους που ίσως έμαθαν μεγάλοι να περνούν την ώρα τους διαβάζοντας, έστω κι αν αναζητούν στις σελίδες των βιβλίων διαλόγους και πλοκή που έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες, έστω κι αν στις σελίδες αυτών των βιβλίων δεν συναντούν τα υψηλά νοήματα, αλλά απλώς την παρέα. Πώς θα αντιδράσει σε καιρούς κρίσης αυτό το κοινό; Θα κόψει την «πολυτέλεια» της ανάγνωσης; Θα πληγούν οι ευπώλητοι συγγραφείς; Οι πωλήσεις του τελευταίου βιβλίου της Λένας Μαντά («Τελευταίο χειροκρότημα») ίσως είναι μια ένδειξη, αφού τα νούμερα είναι από τα πιο χαμηλά που έχει κάνει: 67.000 αντίτυπα μέχρι στιγμής.

Η Λένα Μαντά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, αλλά είναι και απολύτως αυθεντική. Δεν προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι, δεν επιδιώκει να μπει σε χώρους που δεν γνωρίζει. Παρ’ όλα αυτά επιδεικνύει υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και ίσως είναι η μόνη συγγραφέας που ήταν στο περίπτερο του εκδότη της, στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κάθε μέρα, όλες τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

Οσο για το νέο της βιβλίο, δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης. Χωρίς τίτλο μέχρι στιγμής, έχει ηρωίδα μια γυναίκα, την Ηρώ, που ταλαιπωρήθηκε από τον έρωτα μέχρι που κάποια στιγμή βρίσκει τον αληθινό έρωτα. Μόνο που εκείνος της ζητάει μια μεγάλη θυσία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή