Δύο αριστουργήματα σε μια «χορογραφία»

Δύο αριστουργήματα σε μια «χορογραφία»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις κορυφαίες ομάδες χορού του Καναδά, οι «La La La Human Steps», έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (6/10) και στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα (8, 9/10) με μια ενδιαφέρουσα χορογραφία του ιδρυτή της ομάδας Edouard Lock. Πρόκειται για δύο ιστορίες αγάπης, μουσικά αριστουργήματα του μπαρόκ, τα «Ορφέας και Ευρυδίκη» (Gluck) και «Διδώ και Αινείας» (Purcell) σε μια πρωτότυπη ενιαία χορευτική εκδοχή τους.

«Θα σας εξηγήσω πώς αυτά τα δύο άσχετα μεταξύ τους έργα συνδυάζονται σ’ αυτήν την πρόταση», σημειώνει ο ίδιος ο Εντουαρντ Λοκ. Και προσθέτει: «Κατ’ αρχάς θέλω να διευκρινίσω γιατί με ενδιαφέρει το μπαρόκ: οι μουσικές δομές του ταιριάζουν με τον σύγχρονο χορό λόγω της εγγενούς ψυχρότητάς του και της μουσικής του κατασκευής. Μόλις ολοκλήρωσα μια συνεργασία με τον Βρετανό συνθέτη Gavin Bryars πάνω στην αποδόμηση των έργων «Η λίμνη των κύκνων» και «Η ωραία κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι. Τώρα προτείνω να παρατηρήσουμε και να επαναδιατυπώσουμε αυτά τα έργα του Περσέλ και του Γκλουκ».

Το έργο ξεκινάει με το «Διδώ και Αινείας». Τη στιγμή που η Διδώ πεθαίνει, το μπαλέτο θα μας οδηγήσει άμεσα στον «Ορφέα». Από τον θάνατο της Διδούς, στην απομόνωση της Ευρυδίκης στον Αδη περιμένοντας τον Ορφέα.

Οι «La La La Human Steps» δημιουργήθηκαν το 1980 και γρήγορα κατέκτησαν διεθνή αναγνώριση. Ο Εντουαρντ Λοκ, ο οποίος είναι χορογράφος και κινηματογραφιστής, απαιτεί από τους χορευτές του να επαναπροσδιορίζονται, να αμφισβητούν και να ανανεώνουν τους εαυτούς τους συνεχώς.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (6/10), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8, 9/10). Πληροφορίες: τηλ. 210-72.58.510

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή